Obračun mirovina u FBiH kroz bodovni sustav

Novac, Udruga potrošača Svjetlost, mirovine, novci, marka, konvertabilna marka, banka, nelikvidnost, Novac, porezni obveznici, ministri, Novac, Mostar, Lijanovići, kupovina glasova, mirovine, isplata, Federacija BIH, porez, dužnici, BIH, mirovine, plaće, mirovine, BIH, umirovljenici, proračun, Novac, Federacija BIH, mirovine, blagdan, Nova godina, plaće, Federacija BIH, Novac, trošenje, novci, Tomislavgrad, zaplijena novca, mirovine, siječanj, BIH, plaća, prosjek, BIH, poskupljenje, mirovine, travanj, FBIH, siromaštvo, prehrana, mirovine, vojne mirovine, polaštene mirovine, umirovljenik, umirovljenici, mirovine, isplata, svibanj, PIO/MIO, MIO/PIO, mirovine, umirovljenici, poplave, mirovine, FBIH, lipanj, plaće, bogati, Novac, mirovine, FBIH, isplata, Livno, pljačka, Novac, plaće, bijeli kruh, Zastupnici, plata, BIH, plaća, BIH, Federacija BIH, mirovine, MIO/PIO, umirovljenici, prijetnje, prosvjedi, plaća, Zakon o plaćama, isplata plaća, plaćanje, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, m

"Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, na temelju ustavnih nadležnosti, međunarodnih obveza BiH i FBiH, u ovoj će godini reformski djelovati na područjima socijalne i invalidske zaštite, mirovinskog i invalidskog osiguranja i tržišta rada", izjavio je za Fenu Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike i dopremijer FBiH. U oblasti socijalne zaštite radi se na donošenju novog seta zakona od kojih Drljača izdvaja zakone o osnovama socijalne zaštite, zaštiti obitelji s djecom, zatim o socijalnim uslugama, te djelatnosti socijalnog rada, piše Večernji list BiH.

Usklađivanje s EU

"Prioritet u oblasti invalidnosti je donošenje dokumenta 'Strategija iz oblasti invalidnosti 2016. - 2020.' koji će se temeljiti na dokumentu 'Strategija invalidnosti Vijeća Europe 2106. -2020.'. Novi Zakon o MIO treba donijeti i novi način obračuna mirovinske osnovice kroz bodovni sustav te redovito i transparentno usklađivanje mirovina umjesto sadašnjeg sustava koeficijenta", kazao je Drljača. U oblasti rada i zapošljavanja, ističe, radit će se na izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te zakona o štrajku, o sigurnosti i zdravlju na radu te o mirnom rješavanju radnih sporova. "Nadamo se kako ćemo, uz već usvojeni Zakon o radu, u velikoj mjeri pridonijeti realizaciji Reformske agende za BiH i FBiH", kazao je Drljača.

Novi zakoni

U osvrtu na proteklu godinu istaknuo je kako, zbog političkih previranja i ostavke prethodnog ministra, od polovine godine Ministarstvo koje trenutačno vodi praktično nije sudjelovalo u punom kapacitetu u radu Vlade FBiH. Uspješno je, ipak, okončan rad na novom Zakonu o radu, a pripremljeni radni tekstovi Zakona o MIO, organizaciji MIO i uvezivanju staža. "O radnim verzijama ovih zakona se još vodi prethodna stručna rasprava i procjenjuju učinci. Iako je Reformskom agendom bilo predviđeno da oni budu u parlamentarnoj proceduri do kraja 2015., Vlada FBiH smatra da treba dati još vremena svim zainteresiranim za testiranje ponuđenih rješenja", kazao je. Pripremljeni su javna politika o razvoju hraniteljstva, koju je usvojila Vlada, te nacrt zakona o hraniteljstvu koji je upućen u parlamentarnu proceduru. Istodobno u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH rade se značajni poslovi na izradi javne politike zaštite obitelji s djecom, gdje je urađena analiza fiskalnih, ekonomskih i socijalnih učinaka mogućih opcija u ovoj oblasti. "Uspješno su završeni projekti u kojima je Ministarstvo imalo ključnu ulogu, kao projekt zapošljavanja mladih i izrada strategije za mlade u FBiH", rekao je Drljača.