Obmane v.d. direktora Elektroprijenosa BiH

elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, deblokada, Nermin Nikšić, elektroprijenos, deblokada, Banja luka, elektroprijenos, Europska unija, zabrinutost
...nisu podnijeli tužbe protiv firme, "zbog uvažavanja okolnosti u kojima posluje ova kompanija i želje da sačuvaju sustav ".

Direktorove obmane

Marko Rozić, predsjednik Sindikata operativnog područja Mostar za "San" kaže da radnici iz RS-a nisu smjeli podnijeti tužbe zbog nepoštivanja ugovora o radu i ugovora o plaćama, jer samo dio Elektroprijenosa iz RS-a ima 200 radnika koji su višak!

- Naše kolege iz RS-a i solidarno nisu htjeli podnositi tužbe, ni zato što imaju svog v.d. direktora Dušana Mijatovića, koji im je na sastanku sindikata javno obećao da će proći kao i mi koji smo tužili kompaniju. Samo smo mi bili crne ovce, zato što smo tražili poštivanje dva pravilnika. Sada mi nevaljamo, a njima je rečeno da će dobiti što i mi. Oni prezentuju svoje laži, ali mi nismo tipovi koji se bave tim - naglašava Rozić. On pri tom dodaje da im je Mijatović rekao "ako vi dobijete tužbu, dobit će i ovi iz RS-a iz svoje kase". Rozić ga je upitao da li to u njihovoj firmi "imaju kase za Srbe i za ove iz Federacije"!?

Politika i sindikat

Rozić, kao i njegov kolega iz Sarajeva Mevludin Kuljanin naglašavaju da oni ne traže povećanje plaća i da se ne bave politikom.

- Činjenica je da sindikalni vođa iz RS-a, u nekom pogledu nastupa politički, i nisu točne tvrdnje da smo mi doprinijeli usložnjavanju situacije, jer ako je neko očuvao ovu kompaniju, to su radnici iz FBiH. Mi samo tražimo poštivanje akata, koje je Uprava sama donijela i ne može ih jednostrano kršiti - za "San" kaže Kuljanin. On podcrtava da žele da se deblokira rad kompanije, da se prime novi radnici, jer je 150 starih otišlo u mirovinu, te da se počne ulagati u opremu. Sramota je, kaže on, da 200 miliona maraka leži na računu u doba recesije.

Apelacijski sud BiH potvrdio je prvostupanjske presude u korist  radnika Elektroprijenosa BiH.

- Dobili smo prvih pet presuda u kojima je obuhvaćeno 50 radnika, a očekujemo i nove odluke Apelacijskog suda BiH. Ove presude su konačne i na njih se niko ne može žaliti - kaže Marko Rozić. On precizira da kompanija mora platiti 6.500 maraka samo za troškove postupka, za tu jednu tužbu, koja obuhvaća 50 ljudi. Podsjetimo, od ukupno 800 radnika, do sada je njih 270 iz FBiH dobilo prvostupanjske presude u svoju korist.