Objavljeni konačni rezultati izbora u BiH

... kako je okončano prebrojavanje glasačkih listića s izbora provedenih 7. listopada na kojima su građani te zemlje birali vlast za novo četverogodišnje razdoblje.

Iz SIP-a su podsjetili kako sve političke stranke i kandidati koji su sudjelovali na izborima sada imaju rok od tri dana u kojemu mogu podnijeti prigovore na utvrđene rezultate i zatražiti ponovno prebrojavanje glasova, ukoliko ocijene da je na nekim biračkim mjestima bilo nepravilnosti pri brojanju. Veći broj stranaka već je najavio kako će podnijeti takav zahtjev.

Konačni rezultati pokazali su kako je Željko Komšić u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio 225.500 glasova ili 56,24 posto od ukupnog broja dok je za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića glasovalo 154.819 birača ili njih 36,14 posto.

Šefik Džaferović je u utrci za bošnjačkog člana državnog vrha dobio glasove 212.000 birača što je 36 posto a njegov glavni rival SDP-ov Denis Bećirović oko 191.000 ili oko 33 posto.

Milorad Dodik je kao pobjednik među kandidatima iz Republike Srpske dobio 368 tisuća glasova ili nešto manje od 54 posto a drugoplasirani Mladen Ivanić 292 tisuće ili oko 43 posto glasova.

Najveći broj od devet mandata u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji broji 42 člana imat će Stranka demokratske akcije (SDA). Drugi po snazi bit će Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa šest mandata, slijedi koalicija okupljena oko HDZ BiH s pet mandata koliko će ih imati i SDP BiH.

Slijede Komšićeva Demokratska fronta (DF) s tri zastupnika koliko je dobila i Srpska demokratska stranka (SDS). U državni parlament ušlo je još osam stranaka koje će imati po jednog ili dva zastupnika.

U Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH koji ima 98 mjesta ponovno je najjača SDA koja je dobila 27 mandata, HDZ BiH s koalicijskim partnerima je dobio 16, SDP 12 te Komšićev DF 10 i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića 8 mandata.

U entitetski je parlament ušlo još sedam stranaka koje će imati između šest i jednog zastupnika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske koja broji 83 zastupnika Dodikov SNSD je dobio 28 mjesta, njegov glavni rival SDS 16, Demokratski narodni savez (DNS) koji je do sada bio u koaliciji s Dodikom 12 a Partija demokratskog progresa (PDP) bliska SDS-u 9.

U taj su parlament ušle još četiri stranke koje će imati između sedam i tri zastupnika.

Prema konačnim rezultatima Željka Cvijanović postala je nova predsjednica RS jer je dobila glasove 319 tisuća birača što je za oko 35 tisuća više od drugoplasiranog kandidata. Hrvatski potpredsjednik RS u drugom mandatu bit će HDZ-ov Josip Jerković a bošnjački Ramiz Salkić iz SDA. (Hina)