Objavljena trasa kretanja prve 'Bh. povorke ponosa', najavljeno 500 sudionika i 1.100 policajaca

povorka ponosa, Sarajevo

Organizacijski odbor Povorke ponosa objavio je trasu kretanja. Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz Titovu ulicu, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

Povorku LGBTI osoba koja će se u Sarajevu održati 8. rujna osiguravat će oko 1.100 policajaca, doznaje Faktor u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo koji je zatražio pomoć četiri županijska MUP-a, Federalnog MUP-a i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

MUP-u Kantona Sarajevo prijavljeno je oko 500 sudionika Povorke.

Uprava policije formirala je i stožer Operativne akcije "Povorka ponosa 2019", koji u suradnji s ostalim policijskim agencijama poduzima sve mjere za sigurno i nesmetano održavanje ovog skupa.

Jedna od tih mjera je i provjera osobnih podataka o sudionicima Povorke koji dolaze iz drugih država, kao i procjena cjelokupne sigurnosne situacije, odnosno postoje li bilo kakve indicije da bi se mogao dogoditi neki incident.

Organizatori Povorke ponosa tražili su od MUP-a Kantona Sarajevo da se betonske prepreke postave u bočne ulice. Međutim, u Proračunu MUP-a nema novca, tu se se organizatori, kako piše Faktor, pobrinuli sami za nabavu betonskih prepreka koje koštaju oko 90.000 KM.

Organizacijski odbor Povorke ponosa objavio je trasa kretanja. Prema planu, Povorka će krenuti od Vječne vatre, proći kroz Titovu ulicu, dok se njen završetak očekuje ispred Parlamentarne skupštine, na Trgu BiH.

Organizatori su objavili detaljne upute u vezi s prisustvom na tom skupu:

Šetnja će početi u 12:00 sati, a okupljanje sudionica i sudionika počinje sat ranije. Cjelokupni program povorke će trajati do 14:00 sati.

U osigurani prostor Povorke ćete moći ući samo na jedan ulaz iz Ulice Kulovića, od 11:00 do 12:00 sati, gdje će svi sudionici i sudionice morati proći sigurnosnu kontrolu. Ulaz će biti zatvoren točno u 12:00 sati, nakon čega nikome neće biti dozvoljeno da uđe na Povorku. Neće biti moguće naknadno se uključiti na nekom drugom mjestu.

Na ulazu će vas dočekati redari i redarke (osobe s narančastim prslucima). Sve osobe koje budu ulazile u osigurani prostor će biti pregledane od strane službenih lica, kako bi se spriječili eventualni pokušaji unošenja bilo kojeg sredstva ili predmeta koji mogu ugroziti sigurnost sudionica i sudionika.

Organizatori su upozorili da se ne nose boce s pićem, škare, pribor za nokte, dezodorans, biber sprej ili neko drugo sredstvo za samoobranu, te bilo koji predmet kojim je moguće nanijeti tjelesne ozljede ili ugroziti sigurnost sudionica i sudionika Povorke, jer će ovi predmeti biti oduzeti.

Boce s vodom će biti osigurane i moći ćete ih uzeti na početku povorke.

Preporučujemo, navode organizatori, da do ulaska u osiguranu zonu ne nosite nikakva prepoznatljiva LGBTIQ obilježja, da ista eventualno spakujete u ruksak ili neprozirnu vreću do ulaska u povorku. LGBTIQ zastave i ostali materijali će biti dostupni na početku rute.