Objavljena sramna lista: Pogledajte tko su najveći dužnici u FBiH

Naglašavamo da Porezna uprava Fedracije BiH podatke o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa nije mogla objavljivati, sve do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH, jer su se isti smatrali poreznom tajnom.

Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH koji je stupio na snagu u ožujku 2012. godine propisana je mogućnost davanja podataka o dospjelom a neplaćenom dugu na zahtjev sredstava javnog informiranja”, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Osim sredstava javnog informiranja, navedenim izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH propisano je da se podaci o dospjelom, a neplaćenom dugu pored sudova, tužiteljstva, MUP-a, mogu dati i Vladi Federacije BiH, Parlamentu Federacije BiH, vladama županija, skupštinama županija, gradonačelnicima, gradskim skupštinama, općinskim vijećima, svim federalnim organima uprava i upravnim organizacijama koji su dužni dobijene informacije čuvati kao poreznu tajnu.

Iz Porezne uprave napomenuli su da se podaci o dugovanjima po osnovu direktnih poreza i doprinosa dati u tabelarnom pregledu na dan 30.06.2012. godine svakodnevno mijenjaju, što znači da su neki porezni obveznici-dužnici u međuvremenu djelimično ili u cjelosti izmirili dužne obaveze, ali nakon navedenog roka.

Zbog velikog broja poreznih obveznika i promjenjivosti podataka Porezna uprava Federacije BiH će ubuduće podatke o stanju duga objavljivati kvartalno putem web-stranice.

Pregled poreznih obveznika dužnika može se pogledati OVDJE.