Obitelj Anđelić traži naknadu štete od 460.000 KM

Pravobranitelj Jakov Dujić, koji u ovom sporu zastupa interese FBiH, rekao je Srni da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na Federaciju, jer se ne radi o terorističkom aktu pojedinca, nego o ubojstvu koje je izvršio Muamer Topalović, pripadnik vehabijskog pokreta iz Konjica.

Prema Dujićevim riječima, u konkretnom slučaju tužena strana može biti jedino Hercegovačko-neretvanska županija, a nikako FBiH, zbog čega on kao federalni pravobranitelj osporava tužbeni zahtjev oštećenih u odnosu na FBiH i odgovornost prebacuje na županiju.

Prema tužbenom zahtjevu, naknadu štete traže Marinko, Ruža, Šima, Ivan i Mira Anđelić, Luka Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj, Anđa Stojanović i maloljetna I.S., a tuženi (FBiH i HNŽ) dužni su solidarno isplatiti Marinku 100.000 maraka na ime ukupne štete zbog gubitka oca i sestara, umanjenja opće životne aktivnosti, straha i bola, a ostalima po 40.000 maraka zbog gubitka bliskih rođaka.

Pripadnik vehabijskog pokreta Muamer Topalović iz "ideološko-vjerskih pobuda" ubio je Anđelka Anđelića i njegove kćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka u njihovoj kući uoči katoličkog Božića 2002. godine. Za ovo krivično djelo Općinski sud u Konjicu osudio ga je na 35 godina zatvora, koji izdržava u Zenici. Konačna presuda po tužbi oštećenih za naknadu štete najavljena je za 20. siječnj 2011. godine.

( Srna)