Obilježeno 25 godina od progona Hrvata i prvog zločina mudžahedina nad hrvatskim braniteljima

zenica
... stanovništvom i otmice Živka Totića, prvog zapovjednika zeničke brigade HVO-a.

Podsjetimo, 15. travnja 1993. godine u zeničkom naselju Podbriježje pripadnici odreda El-mudžahid iz sastava 3. korpusa tzv. Armije BiH u terorističkom napadu oteli su Živka Totića, zapovjednika zeničke brigade HVO-a, a njegovu pratnju na svirep način likvidirali. U terorističkom napadu na Totića ubijeni su Anto Zrnić, Ivica Vidović, Tihomir i Marko Ljubić. U napadu je stradao i svjedok događanja, odnosno, civil-prolaznik bošnjačke nacionalnosti.

U organizaciji Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata Grada Zenice u crkvi sv. Ilije služena je sveta misa za poginule hrvatske branitelje i civile koju je predvodio fra Marko Kepić, a na mjestu ubojstva pripadnika HVO-a položeni su vijenci i upaljene svijeće dok je opijelo izmolio župnik u Župi sv. Ilije, fra Zdravko Anđić, javlja Dnevnik.ba.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su ratni zapovjednici HVO-a Zenice pukovnik Željko Ljubanić, Duško Grubešić, zapovjednik brigade HVO-a Nikola Šubić Zrinjski Busovača, obitelji stradalih branitelja te politički predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom Grada Zenice.

Agresija tzv. Armije BiH na Grad Zenicu i hrvatsko stanovništvo počela je 15. travnja 1993. otmicom zapojednika Totića i likvdacijom njegove pratnje. Gotovo 15 tisuća zeničkih Hrvata protjerano je 18. travnja 1993., kroz 25 logora, od kojih su zloglasni bili "Muzička škola" i "KPD Zenica" prošlo je 1986 Hrvata. Svirepo ubijeno 48 civila a poginulo 78 vojnika HVO-a i ubijeno je šestoro djece. Prvi zločin nad civilnim stanovništvom u Središnjoj Bosni bio je upravo u zeničkom selu Dusina gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici HVO-a Zenica, a zapovjedniku, Zvonku Rajiću izvađeno srce.

Tijekom sukoba HVO-a i tzv. Armije BiH, u Zenici je poginulo 135 pripadnika HVO-a, a brigada je sudjelovala u obrani lašvanske bojišnice, potom Jajca, Kupresa i drugih oslobodilačkih operacija HVO-a.