FOTO  Obilježena 25. obljetnica utemeljenja Zbornog područja Vitez HVO

HVO, Vitez
Svetu misu zadušnicu za sve poginule i umrle pripadnike Zbornog područja Vitez u crkvi sv. Juraja u Vitezu predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka, potom su brojna izaslanstva i predstavnici udruga položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a Vitez ispred zgrade Općine Vitez.

Obilježavanje obljetnice utemeljenja Zbornog područja Vitez HVO nastavljeno je svečanom akademijom u Hrvatskom domu. U svom obraćanju predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara poručio je da se prigodom proslava obljetnica prisjećamo svih poginulih i umrlih branitelja i odajemo im počast, isto tako slavimo i naše pobjede u obrani života i dostojanstva hrvatskog naroda i s poštovanjem se prisjećamo svih koji su doprinjeli našim pobjedama. Nakon 25 godina svjesniji smo da borba za ravnopravnost još nije završena.

Pri tome žalosti da u određenim periodima nismo imali razumijevanje iz Republike Hrvatske, pa čak su radili na našoj podjeli što je nanijelo veliku štetu našoj poziciji. Znamo da je pomirba hrvatskog naroda temelj samostalnosti RH, isto tako je pomirba unutar hrvatskog naroda u BiH temelj za postizanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga kroz Hrvatski Narodni Sabor BiH objedinjujemo sve političke snage u borbi za ravnopravnost.

Pozivam sve na pozitivno zajedničko djelovanje za opću dobrobit oslobođeno ljudskih slabosti. Kako nas je u pjesmi Krist na žalu pozvao da budemo njegovi sljedbenici tako smo svi pozvani i obvezni raditi za one koji su nas izabrali i na opću dobrobit.