Obilježena 22. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a: Cijeli govor generala Stanka Sopte

HVO, obljetnica
svečano obilježena 22. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi HVO-a. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je u kapelici sv. Ivana Krstitelja gdje se održala i sveta misa za poginule pripadnike HVO-a. Misu je služio vojni biskup dr. Tomo Vukšić. Kapelica je ujedno i spomenik poginulim braniteljima HVO-a.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana brigade, predstavnike HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili i srednjoškolci iz Jajca, Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara, Gruda i Čitluka.

"Čuvanje uspomene na poginule branitelje i prenošenje istine o Domovinskom ratu na mlade naraštaje jedan je od najvažnijih zadataka nas sudionika toga vremena. Istinom se ne može poigravati i ne bi se smjelo dopustiti da djeca iz škola izlaze s dvojbama i neznanjem o HVO-u", kazao je Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH.

"Na poseban način moramo poduprijeti 1. pješačku pukovniju OS BiH. Oni kroz instituciju, institucionalno planiraju, organiziraju, obilježavaju, pozivaju i sudjeluju na ovakvim i sličnim obljetnicama. Na neki način održavaju vezu između nas i Domovinskog rata", istaknuo je brigadni general Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH. General zbora Stanko Sopta, ratni zapovjednik 2. gardijske brigade, kazao je kako vidi na proslavi obljetnice mnoge mlade, mnoge koji se ni rodili nisu kad je rođena i osnovana ova brigada. "Vaša je, dragi mladi, a itekako odgovornost nas starijih, da poznajete svoju povijest, osobito ovu koju su svojima životima ispisali vaši roditelji, djedovi sunarodnjaci", kazao je Sopta.

Cijeli govor generala Sopte:

Poštovani prijatelji,

Pozdravljam Vas s osobitim poštovanjem u prigodi 22. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a u vojarni Stanislava Baje Kraljevića ovdje u Mostaru. Mi se danas sjećamo teških i slavnih dana. Dana u kojima smo bili mlađi 22 godine, ali isto tako i dana kad smo stajali pred ponorom. Ne smijemo zaboraviti da su jugokomunistička želja i plan bili da Hrvata i drugih naroda na ovom prostoru ne bude. Ovaj prostor na kojem stojite bio je uračunat u veliku Srbiju. I onda su se, predvođeni Hrvatskom zajednicom Herceg Bosnom Hrvati organizirali u Hrvatsko vijeće obrane i obranili svoja ognjišta. Za to su mnogi i najbolji sinovi našega naroda dali krv, svoj život. Eto to mi danas slavimo.

Vidim danas na proslavi obljetnice mnoge mlade, mnoge koji se ni rodili nisu kad je rođena i osnovana ova brigada.Vaša je, dragi mladi, a i te kako odgovornost nas starijih da znadete svoju povijest, na osobit način ovu koju su krvlju i svojima životima ispisali Vaši roditelji, djedovi, vaši stričevi, ujaci, vaši sunarodnjaci. Znate li tu povijest? Znate li za Hrvatsku Zajednicu i Republiku Herceg Bosnu, za Hrvatsko vijeće obrane za 2. gardijsku brigadu HVO-a? Danas čujete uz sva ova sveta imena onaj zajedljivi „tzv"- takozvana! Uđite poslije sv. mise u kapelu, pogledajte naše poginule. Svi su s imenom i prezimenom, nisu oni takozvani, oni su naša istina i borili su se u Hrvatskom vijeću obrane za našu HZ HB. Zastanite pred svakim od poginulih, pročitajte mu ime. Uvjerite se. Oni su istina i vjerna stranica naše povijesti bez koje nas - ni Vas - draga mladosti, ne bi bilo. Ne bi ovo bila naša zemlja i nas ne bi bilo na njoj da njih nije bilo. Pomolite se za njih.

Međunarodni sud u Haagu već je dvanaest godina utamničio cijelo rukovodstvo Hrvatske rebuplike Herceg Bosne: Petkovića, Pušića, Praljka, Ćorića, Prlića, Stojića. Vele da su s pokojnim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i s pokojnim predsjednikom Hrvatske republike Herceg Bosne mr. Matom Bobanom bili zločinačka udruga. Zar je zločin braniti goli život, braniti rodnu grudu, braniti svoje ognjište. Nije! Sjetite li se ikada tih ljudi koje su tako na nepravedan način otrgli od obitelji i od njihova doma? I oni su dio ove obljetnice, dio naše žrtve i istine. A, u isto vrijeme toliki zločini počinjeni nad Hrvatima u BiH taj isti Haag i sudovi BiH niti ne spominju, kamo li da bi ih osudili i procesuirali.

Ova je obljetnica naša povijest. A, povijest je učiteljica života. Dopustimo svojoj povijesti, teškoj i krvavoj, da nas uzme za ruku i vodi ovim našim danas. Učimo svoju povijest i postanimo dio nje.

Svima nama na dobro došao Božić i čestito i blagoslovljeno Novo ljeto Gospodnje.

Živjeli!

ratni zapovjednik 2.gardijske brigade HVO-a,

general zbora Stanko Sopta


brotnjo.info/Večernji List