FOTO  Obilježena 14. obljetnica smrti Joze Leutara

U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u srijedu, 27. ožujka 2013. godine u povodu 14 obljetnice od smrti doministra unutarnjih poslova Federacije BiH i člana Predsjedništva HDZ BiH Joze Leutara služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio katedralni župnik don Luka Pavlović.

Uz članove obitelji Leutar nazočili su i predstavnici županijskoga MUP - a i stranački dužnosnici Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Vijence na Leutarov grob na Rimokatoličkom groblju Masline položila su izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ - a , Predsjedništva HDZ BiH, Županijskog odbora HNŽ HDZ BiH i Gradskog odbora HDZ BiH. U izaslanstvu su bili Mario Šulenta, ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ -a, premijer Denis Lasić, glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić, Marija Zelenika, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ -a Rafael Gagro i predsjednik GO HDZ BiH Slađan Bevanda.

Podsjetimo, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma (1994. godine) i uspostave Federacije BiH, pok. Jozo Leutar je imenovan za zamjenika ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH, gdje je radio do atentata, 16. ožujka 1999., nakon kojeg je preminuo u sarajevskoj bolnici Koševo, 28. ožujka 1999. godine. Nalogodavci i počinitelji tog terorističkog čina do današnjeg dana nisu otkriveni i procesuirani.

Problem "državne" mafije

U izjavi za novinare sin pokojnog doministra Leutara Ivica kazao je kako se četrnaest godina bori s institucijama Bosne i Hercegovine jer ne rade svoj posao kada je u pitanju slučaj njegova oca te da se pita koga tužiteljstvo i policija štiti.

"Jedan predstavnik stranac mi je rekao kako će se, ako se otkriju nalogodavci za slučaj ubojstva moga pokojnog oca, riješiti 60 posto političkih ubojstava u Bosni i Hercegovini. Znači problem je s državnom mafijom. Sada im je želja da se s državnog slučaj moga oca prebaci na županijski sud, ali poručujem im da taj predmet neće biti u ladici", kazao je Ivica Leutar.

Vozač pokojnog Joze Leutara Željko Ćosić kazao je kako ne čudi da nalogodavci ubojstva pokojnog Leutara još nisu otkriveni "kada imate izjave pojedinih čelnika policijskih agencija koji kažu da su završili posao".

"Ovom im prilikom šaljem poruku da im malo savjest proradi jer mislim da bi trebala. Kažu da su već završili posao unatoč sudskoj presudi i blamaži koju su napravili. Jedno vrijeme sam bio optimist, međutim nakon ovakvih izjava ponovno me obuzima pesimizam, ali ipak dok sam živ tražit ću i istrajati da se otkrije što se dogodilo i tko je kriv", kazao je Željko Ćosić.

hrsvijet.net