Obespravljivanje Hrvata se nastavlja

Herceg Bosna, nogomet, Herceg Bosna, Herceg Bosna, Dayton, dražen pehar, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, čestitka, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, BIH, HVO, Herceg Bosna, Hrvati u BIH, Hrvati iz BiH, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, Vlada HR HB, HZ HB, sda, Herceg Bosna, HZ HB, Herceg Bosna, obljetnica, HR HB, srednja bosna, Herceg Bosna, hrvatski zastupnici, bošnjačke koalicije , Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica, Herceg Bosna, obljetnica
Bez obzira na to jesu li formalno u vlasti ili oporbi, bošnjačke narodnjačke i građanske stranke iskazuju jedinstvo kada je u pitanju odnos prema Hrvatima, njihovu statusu i nacionalno važnim pitanjima, piše Večernji list BiH.

Rušenje Hrvata


Aktiviranje pričuvne bošnjačke koalicije u federalnom Parlamentu demonstrirano je više puta u ovom i prethodnim mandatima pa ne čudi i zadnji slučaj okupljanja gotovo svih bošnjačkih zastupnika oko prijedloga SDP-a da se ospore nazivi svih poduzeća koja u sebi sadrže riječi "hrvatski" i "Herceg Bosna".

Formiranje vlasti bez legitimnih predstavnika Hrvata, preglasavanje, blokiranje promjene Izbornog zakona, selektivna revizija branitelja, uzurpacija županijskih ovlasti, pretvaranje Mostara u "grad slučaj", osporavanje hrvatskih termina, maćehinski odnos prema gospodarskim subjektima na većinski hrvatskim područjima, zaoštravanje odnosa prema Hrvatskoj u slučaju granice, Pelješkog mosta, haaških presuda..., samo su neki od primjera "hrvatskih pitanja" oko kojih su bošnjačke stranke djelovale potpuno sinkronizirano i jedinstveno.

Takav je slučaj bio i s prijedlogom SDP-ova zastupnika Damira Mašića koji je jedini prihvaćen na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma. Tijekom višesatnoga zasjedanja zastupnici nisu uspjeli usvojiti ni dnevni red, ali je za Mašićev prijedlog bila uvjerljiva većina zastupnika probošnjačkih stranaka. Pri tome nitko od njih nije postavio pitanje zašto jedna elektroprivreda ne može nositi naziv "Herceg Bosne", a brojna entitetska javna poduzeća u Sarajevu mogu koristiti u službenom nazivu "BiH" iako je to ime države, a ne entiteta koji je njihov titular. Ako se Elektroprivredi HZ HB promijeni ime, hoće li se onda isto dogoditi i Elektroprivredi BiH, Lutriji BiH, BH Telecomu, BH Pošti...

Za SDA, SDP i druge bošnjačke stranke to nisu "važna" pitanja, ali uklanjanje iz javnog prostora svega što asocira na Hrvate i Herceg Bosnu jest. Takvu razinu jedinstva vodeće bošnjačke stranke su demonstrirale i prilikom formiranja federalne vlasti 2011. godine bez legitimnih predstavnika Hrvata. To razdoblje vladavine će ostati upamćeno po brojnim pokušajima prijenosa ustavnih ovlasti sa županija na Federaciju, što je opet izravno usmjereno protiv Hrvata i činjenice da je nacionalna ravnopravnost i utjecaj Hrvata mnogo veći na županijskoj nego na federalnoj razini.

"Popuštanje"
Čak i kada se javno prepucavaju nacionalne i tzv. građanske bošnjačke stranke, uglavnom prigovaraju jedne drugima zbog navodnog "popuštanja Hrvatima". Takav je slučaj bio s pokušajem da se izmjeni Izborni zakon BiH ili da se županijama da odgovarajuće mjesto u Mehanizmu koordinacije. Još se vuku repovi i revizije branitelja u kojoj su uglavnom oštećeni bivši pripadnici HVO-a. Silan trud lijeve i desne bošnjačke stranke uložile su kako bi osporile i ustavnost uporabe naziva Hercegbosanska županija, kao i uopće korištenje termina "županija". Uglavnom, obespravljivanje Hrvata ostaje jedino pitanje oko kojeg probošnjačke stranke lako i brzo postižu dogovor.