Obavještajni i politički rat BiH i Srbije

balkanski špijun
Situacija je u posljednjih nekoliko dana postala mnogo ozbiljnija od one koja se do sada bazirala na uvredama, otkazivanjima sastanaka, neumjesnim komentarima, piše dnevni-list.ba.

Na sceni je pravi obavještajni i politički rat između dvije države, ali i na relaciji bošnjačkih i srpskih političara u BiH. Navodno prisluškivanje srpskih dužnosnika od strane Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, zatim informacije da su srbijanski obavještajci bili u Potočarima na komemoraciji 2015., te tenzije oko obilježavanja Dana Republike Srpske doveli su sukobe do usijanja.

Obavještajne igre

Prvi je da bh. obavještajne agencije, prema navodima političara iz Srbije i Republike Srpske, prisluškuju i prate srbijanske političare prilikom svake posjete BiH. Druga da su srbijanski obavještajci u Potočarima 11. srpnja 2015. imali tajni zadatak podigla je regiju na noge, a uslijedilo je u Srbiji i uhićenje dvojice obavještajaca koji su medijima priznali kako su toga dana bili na tajnom zadatku. Oni su uhićeni jer su odali službenu tajnu, a razni stručnjaci, političari i mediji počeli su plasirati priče kako su Vučića u Potočarima htjeli likvidirati Srbi, a ne Bošnjaci.

Na ovo je reagirao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazavši kako sigurnosne agencije BiH nemaju saznanja da je bilo koji državljanin Srbije sudjelovao u organizaciji napada na Vučića u Potočarima.

Ističe kako, prema do sada prikupljenim informacijama i saznanjima o incidentu koji je šokirao regiju, napadači na Vučića dolaze isključivo iz BiH. Mektić tvrdi i da Tužiteljstvo BiH snosi najveću odgovornost zato što, kako kaže, ni nakon godinu i po dana nitko nije procesuiran za pokušaj ubojstva visokog stranog državnika.

I sam Vučić je kazao kako ne vidi ništa sporno u boravku srpskih obavještajaca u Potočarima, te odbacuje tvrdnje kako su tu bili radi njegove likvidacije.

- Da li su ti policajci uradili nešto loše ili su možda pomogli da moja glava bude sačuvana, pa je nekima krivo što sam preživio, pa bi neko volio da sam bio ubijen? Vidio sam da neki pokušavaju da naprave ne znam što od svega toga, samo ne znam što je smisao, rekao je Vučić.

Iz sigurnosnih agencija se ne oglašavaju posebno po pitanjima za koje ih optužuju, ali i ne demantiraju. Eksperti iz oblasti sigurnosti pak tvrde kako bjesni rat između obavještajnih agencija dvije države. I na političkoj sceni ništa nije bolje.

Politička previranja

Svaki vid suradnje dvije zemlje stavlja se pod lupu, a bošnjačka politička elita posljednjih dana spornim drži i dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na obilježavanje Dana Republike Srpske. Bošnjački političari smatraju kako je to nepoštivanje BiH i njezinih institucija. Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i lider SDA Bakir Izetbegović je jučer ponovno pozvao Nikolića da razmisli o odlasku u Banja Luku "zarad boljih odnosa" sa Sarajevom. Dodao je da je 9. siječanj kao praznik ukinut odlukom Ustavnog suda BiH.

- U apelaciji ali i po mišljenju Venecijanske komisije, koja je ekspertno savjetodavno tijelo najreferentnije pri Vijeću Europe utvrđeno je da se radi o diskriminirajućem prazniku. Niko nema ništa protiv RS-a i da ona slavi dan nastanka, ali to ne treba biti dan koji vrijeđa druge ljude u tom entitetu, mišljenja je Izetbegović. Dodaje kako Nikolić "ne bi trebao svojim dolaskom stati na stranu nečega što diskriminira bilo koga u ovoj državi".

Sa druge strane srpskim političarima u BiH, kažu, puna je kapa toga da se svaki njihov odnos sa Srbijom stavlja na vagu.
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da će RS sa ponosom nastaviti da slavi 9. siječanj - Dan Republike.

On je naglasio da Republika Srpska drugim narodima u BiH neće određivati datume koje će da obilježavaju, ali će sa ponosom slaviti Dan Republike. Stevandić je rekao da smatra da bošnjački političari ne žele suradnju u BiH i regiji, nego da ugroze prava drugih naroda i izazivaju sukobe.

- Nažalost to njihovo ponašanje postalo je pravilo, kaže Stevandić. Komentirajući izjave kako Nikolićev dolazak u Banja Luku znači nepoštivanje institucija BiH Stevandić naglašava kako je to dokaz da Sarajevu nije u interesu nikakav napredak i poboljšanje odnosa između Srbije i BiH. Osvrnuo se i na aferu oko prisluškivanja srbijanskih dužnosnika kazavši kako bi ta priča trebala dobiti epilog u institucijama BiH.

Oglasio se i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je poručio kako se ne plaši "zavrtanja ruku" i pritisaka čiji je cilj "zahlađenje" odnosa Republike Srpske i Srbije, kojih je uvijek bilo i bit će.