Obavjest studentima it drugih država o uvjetima i načinu reguliranja boravka u BiH

studenti, studentice, fakultet, fakultet, bolonjski sustav, stipendije, Tomislavgrad, stipendije, Čitluk, stipendije, studenti, stipendije, Elektroprivreda HZHB, JP Elektroprivreda HZ HB, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Tomislavgrad, stipendije, studentski zbor, tečajevi, studenti, Studentski rad , Uprava za indirektno oporezivanje, Porez na prihod , županijske stipendije, Vlada HB županije, studenti, stipendije, županijske stipendije, pravo na stipendiju, Tomislavgrad, studenti, studiranje

Molimo sve studente, koji nisu bh. državljani, a studiraju su u BiH, da prijave svoj boravak (adresu stanovanja) nadležnoj organizacijskoj jedinici, točnije Službi za poslove sa strancima u Mostaru/Sarajevu, čime će im se izdati potvrda o prijavi boravka (tzv. "bijeli karton"), priopćeno je.

Ukoliko stanujete u studentskom domu, obvezu prijave boravka i izdavanja potvrde o tome ima pravno lice čija je djelatnost pružanje takvih usluga.

Ukoliko namjeravate boraviti duže od 90 dana u šest mjeseci, računajući prvi dan ulaska, dužni ste podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog boravka za razdoblje koji odgovara trajanju školske godine (do 1 godine) i to najkasnije 15 dana prije isteka razdoblja važenja bezviznog boravka.

Za prijavu boravka potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu 100 KM, koja je važeća jednu kalendarsku godinu. Ukoliko ne izvršite obveze prijave, morat ćete platiti kaznu od 300 KM te ćete ostvariti zabranu ulaska u BiH na godinu dana.

Zahtjev na propisanom obrascu, zajedno s dokazom o uplati takse i originalnim ili ovjerenim dokazima, predaje se osobno Službi za poslove sa strancima (ured se nalazi u tržnom centru Orka Mostar - Ulica Mostarskog bataljona). Postupak rješavanja podrazumijeva ponovnu provjeru ispravnosti priloženih dokumenata i dodatne provjere, nakon čega se donosi rješenje.

Ukoliko je zahtjev riješen pozitivno, u putovnicu podnositelja zahtjeva unosi se markica odobrenog boravka.

Napomena, studentima koji nemaju bh. državljanstvo, ali njihovi roditelji imaju, preporučamo da traže isto zbog ostvarenih povlastica prilikom boravka u BiH te lakšem studiranju, stoji u priopćenju.

Više informacija možete pronaći na službenoj stranici Službe za poslove sa strancima - http://sps.gov.ba/boravak-stranaca-u-bih/?lang=hr .