Obara se zakon o braniteljima u Domu naroda

... umirovljenju branitelja Domovinskog rata kako bi se izbjegle brojne anomalije kojima bi se uskratila prava hrvatskih branitelja, što bi bio još jedan udar resornog ministra Zukana Heleza.

Istodobno, najavljeno je da će se ovaj prijedlog zakona oboriti u Domu naroda ako bude došao u ovome obliku - rekao je za Večernjak Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.Problem s HVO-om

Po prigovorima hrvatskih udruga, novi zakon, kako ga je predložila skupina stručnjaka iz Helezova ureda, treba u cijelosti odbiti i pristupiti izradi zakona sa stručnom skupinom koja će uvažiti sve aspekte problema vojnih osiguranika.

Prijeporno je što u izradi ovoga zakona nije sudjelovao nitko od resornih županijskih ministara, nitko od temeljnih udruga HVO-a, MUP-a HR HB, kao i nitko iz mirovinskog sustava. A u novome zakonu se odbacuje mogućnost da mirovine pod povoljnijim uvjetima ostvare pripadnici HVO-a koji dostave dokumentaciju na temelju potpisa, što je bilo bitno drukčije uređeno kod bošnjačke Armije BiH.

Novim izmjenama zakona bi se jasno definiralo vojne osiguranike, što je temeljni uvjet da mogu steći mirovinu. Jednako tako onemogućava se smanjenje dosadašnje visine mirovina, kao i uvođenje novih korisnika prava bez jasno utvrđenih financijskih sredstava za isplatu.

Ukazuje se i na podatke po kojima je prosječna mirovina po Zakonu o službi u vojsci FBiH iznosi 461 marku, a najviša mirovina iz ovih uredbi iznosi 1778 KM i koristi je 68 korisnika, uglavnom generala. Istodobno, pripadnici nekadašnje JNA dobivaju oko 902 marke.

Općenito ovaj prijedlog zakona koji je urađen u režiji SDP-a čemu se protivi SDA u konačnici vodi k tome da su samo branitelji žrtva.

Spor s MMF-om

Ovaj zakon nema nikakvog pravnog, ustavnog ni financijskog utemeljenja. Usvajanjem ovog zakona došlo bi, osim kolapsa Federacije BiH i niz tužbi koje imaju utemeljenje.

Tijekom kreiranja ovog prijedloga zakona Helez je proveo pravu medijsku kampanju kojima je cilj bio obmanuti javnost. Istina je međutim posve suprotna. Neistina je da su mirovine ostvarene po povoljnim uvjetima previsoke, pa se spominje čak iznos i do 2000 maraka, da su do sada umirovljeni samo časnici. Istodobno, ministar Helez jučer je poručio kako ako se ne usvoji zakon, da će propasti aranžman s MMF-om.

Izvor: vecernji.ba