Nužno identificirati slabosti pravosudnog sistema i mjere za njihovo otklanjanje

covic
... Ružicom Jukić, naglasivši značaj ovakvog susreta, kako bi se na djelu pokazala funkcionalnost države, koja posebno dolazi do izražaja putem međusobnog uvažavanja i dobre suradnje izvršne i sudske vlasti u BiH, kao dva važna stupa vladavine prava, priopćilo je Predsjedništvo.

Također je naglasio da je s ciljem zaštite integriteta, digniteta i nezavisnosti pravosudnog sistema i institucija, kako od vanjskih, tako i od unutarnjih utjecaja, nužno unaprijediti zaštitne mehanizme, kako bi se isključila bilo kakva mogućnost njihove zlouporabe.

Članovi delegacije VSTV su zahvalili na prijemu, naglasivši da je to prvi takav susret od 2007. godine, što današnjem sastanku daje poseban značaj. Od 2003. godine kada su inicirane reforme u području pravosuđa učinjeno je mnogo, ali je evidentna potreba za njihovim nastavkom u okviru postojećeg proširenog strukturalnog dijaloga, čija je svrha identifikacija slabosti postojećeg sistema, te pronalazak, usvajanje i primjena mjera za njihovo otklanjanje.

Istaknut je značaj stručnog potencijala i autoriteta VSTV i njegovog uvažavanja u reformskim procesima, i uopćeno u procesu usvajanja europskih standarda i usklađivanja s europskim tekovinama u području pravosuđa, kao institucije čiji je osnovni mandat uspostavljanje i očuvanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Sugovornici su se suglasili da će proces europskih integracija koji je iznova reafirmisan i formalizovan podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU pružiti odgovore i na izazove koji postoje u ovoj izuzetno važnoj oblasti, ali da posebna odgovornost leži na izabranim funkcionerima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

ONASA