NSUEPHZHB: Otvoreno pismo Ministru energije, rudarstva i industrije u Vladi F BiH Erdalu Trhulju

NSU EPHZHB, otvoreno pismo, NSUEPHZHB, Erdal Trhulj
... na Kupresu jednoglasno je donesena Odluka da se uputi otvoreno pismo Ministru energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH gospodinu Erdalu Trhulju koje Vam prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Ministre !

Pozdravljamo Vas kao najodgovorniju osobu većinskoga vlasnika našega poduzeća EP HZ HB . Pozdravljamo i sve pozitivno što Ste učinili u energetici posebno u dijelu vezano za ove dvije elektroprivrede. Ne možemo ne primijetiti da Ste u nekoliko posljednjih javnih istupa netočno i neistinito prikazali stanje u elektroprivredama , stanje u okruženju u ovoj djelatnosti i dobrobiti koju donosi liberalizacija tržišta .
Neodmjerene i neutemeljene izjave glede zaposlenika i monopola u javnim poduzećima donose probleme u svakodnevnomu radu s kupcima i strah kod zaposlenika (da ne postanu „višak" i u ovakvim uvjetima na tržištu rada ostanu bez posla). Elektroprivrede nemaju monopol niz godina već je stanje nepromijenjeno od prve elektrifikacije. Takav monopol je suprotnost monopolu velikih „svjetskih igrača" koji žele zavladati svakom pa i ovom djelatnošću. Pod kišobran „našega" monopola skrila se socijala, rat i posljedice rata, obnova, ali i ostaci socijalističkoga mentaliteta i razmišljanja o radu i radnomu mjestu. Nije realno da cijena električne energije velikim potrošačima bude viša nego kućanstvima gledajući većinu čimbenika koji određuju cijenu ,ali trebamo vidjeti i vrijeme i stanje u društvu kad su se donosili takvi tarifni stavovi.

Pozdravljamo sve upute i smjernice Europske unije i ne suprotstavljamo se obvezama koje vlasti u BiH trebaju izvršiti, ali ukazujemo na različitost stanja u energetici svih država Europske unije i na probleme onih država koje su se držale smjernica bez pogovora. Ne mogu odnosi, stanje i vlasništvo biti kao u najvećim članicama EU ,ali bismo se mogli ugledati na iznimno kvalitetno odrađena restrukturiranja (Irska).

Najveća neistina i obmana javnosti je cijena električne energije i tvrdnja da će konkurencija donijeti niže cijene električne energije , a znamo da su cijene u većini država Europe i EU iznad naših.
Podupiremo razvoj i napredak, ali nikako pogodovanje trgovcima električnom energijom. U istupima spominjete opskrbu poduzeća Aluminij i trgovca električnom energijom slovenski GENI nadajući se da je isti preuzeo dio teškoća tvrtke kako je to učinila EP HZ HB. Vaša primarna zadaća i resornoga Ministarstva treba biti kvalitetna priprema za predstojeće procese na ovomu području štiteći interese kupaca,poduzeća i radnika. Spominjete otpuštanja radnika kao temelj ozbiljne rekonstrukcije dvaju javnih poduzeća , a odobravate upravama primanja novih djelatnika.
Neki procesi su nezaustavljivi i nemamo namjeru ni snagu „stati pred njih" , ali imamo volju, snagu, potporu djelatnika i želju u suradnji s resornim Ministarstvom, velikim i malim kupcima i širom zajednicom sudjelovati u pripremi onoga što dolazi. Nadam se da će te u budućim javnim istupima paziti na „točnost navoda" , a u sklopu Ministarstva ,uz kvalitetne zakone, formirati stručnu skupinu za pripremu čvrste platforme s jasnim pravilima za kvalitetnije , dublje i profesionalnije (i domaćinske) odnose u prijelaznom i budućem stanju u ovoj životno važnoj djelatnosti pošteno se odnoseći prema svim uključenim čimbenicima.