Novu godinu Mostarci će dočekati na -11, a Sarajlija na -15 stupnjeva

snijeg, Tomislavgrad, snijeg, vremenska prognoza, BIH, snijeg, vlašić, poplave, zavidovići, snijeg, bura, snijeg, Hrvatska zemlja, Tomislavgrad, Posušje, promet, bura, orkanska bura

... dana padao u većini države, a za danas je najavljen i u Hercegovini, no ovo nije kraj. Prema prognozama hidrometeoroloških zavoda, idući dani bit će karakteristični po jako niskim temperaturama. U prvom dijelu tjedna oborine će uvjetovati dosta niske temperature i povećana količina vlage u zraku, piše Dnevni list.

Duboki minusi

Jutarnje temperature će u većem dijelu zemlje biti i do minus 15, a dnevne neće prelaziti nula stupnjeva. Zanimljive prognoze nudi norveški hidrometeorološki zavod, koji je po mnogima najmjerodavniji, a koji navodi kako će u Mostaru u noći Nove godine biti čak -11 stupnjeva Celzijevih.

Vrlo niske temperature bit će zabilježene i 30. prosinca u Mostaru. Kada je u pitanju Sarajevo, tu će prvog dana iduće godine biti zabilježene temperature od čak -15 stupnjeva, dok će na bh. planinama biti i do -25 stupnjeva. Izrazito hladno vrijeme uz oborine zadržat će se sve do sredine siječnja, do kada nam klimatolozi i nude kratkoročne prognoze, dok o idućim mjesecima nitko ne želi govoriti uz opasku kako je vrijeme nepredvidivo i kako nije zahvalno predviđati ga.

Problemi u prometu

Ono što je poznato jest da je prvi snijeg u našoj državi donio velike muke vozačima i službama za održavanje cesta. Promet se, zbog snijega koji je padao jučer od ranih jutarnjih sati, otežano odvijao na području svih općina, posebice na području općine Foča, preko planinskog prijevoja Prijedjel, na putu Foča - Tjentište. Zabilježeno je više slijetanja s ceste, a javni prijevoz je kasnio i po nekoliko sati. Otežano se prometovalo i prema Sarajevu, preko prijevoja Rogoj, dok je situacija stabilna južno od Tjentišta prema Gacku, gdje nije bilo većih oborina.

Dok jedne snijeg baca u probleme drugi, oni s više slobodnog vremena i novca, koji su se zatekli na bh. planinama, pucaju od radosti. Sve bh. planine je prekrio snježni pokrivač i snijeg nastavlja intenzivno padati. Na Bjelašnici su svi na terenu kako bi se osigurali uvjeti za skijanje, a jučer je na toj planini zapalo oko 15 centimetara snijega. Ceste se čiste i dovoljno je, kažu turistički radnici, još pet centimetara snijega da se stvore svi uvjeti za dolazak gostiju i početak ski sezone. Ista je situacija i na Vlašiću, dok je na Jahorini već napadalo 20 centimetara snijega i može se početi sa skijanjem.