Novinari i šumari: Kruha nam treba, a ne vaših obećanja!

htv mostar, štrajk, prosvjedi

Radnici HRT-a traže rješenje pravnoga statusa te medijske kuće, isplatu devet zaostalih plaća te redovitu uplatu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Zaposlenima u Šumama Herceg-Bosne nije isplaćeno sedamnaest plaća i već nekoliko godina ne plaćaju im se socijalna davanja.

– U višegodišnjoj smo agoniji i odlučili smo da je više nećemo trpjeti. Odgovorni su imali dovoljno vremena da ovu bolest riješe, ali nisu učinili ništa. Zato ćemo 2. travnja isključiti odašiljače, o čemu ćemo obavijestiti i vladu i Regulatornu agenciju za komunikacije u BiH. Na to smo prisiljeni jer ovo više ne možemo trpjeti – kazao je Ivan Raguž, član Sindikata HRT-a.

Novac za CD player

Za sadašnje teško stanje u medijskim kućama, zaposleni odgovornima drže Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s premijerom Srećkom Borasom, dok radnici Šuma HB glavnim krivcem za svoje stanje drže federalnoga ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića.

I Boras i Ljubić obnašaju visoke dužnosti u HDZ-u 1990, zbog čega je prosvjed i organiziran ispred te stranke.

– Sadašnja županijska vlast dužna je u ovogodišnjem proračunu izdvojiti sredstva za medije za ovu godinu, ali i za 2009. godinu jer za sufinanciranje medija u prošloj godini nije izdvojena ni marka – rekao je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH, dodajući da sindikati neće dopustiti da se novac krade od medija, prosvjete i policije kako bi se financirale predizborne kampanje.

On je naveo kako se u županijskoj vladi kupuju vozila od 90.000 KM, te da je jedan ministar u prošlome tjednu kupio auto CD vrijedan 1200 KM.


 – Oni rasipaju novac poreznih obveznika, a tim poreznim obveznicima trebaju ovi mediji koji su pred gašenjem – istaknuo je Milić.

Zaposlenici Šuma HB, kojima se duguje sedamnaest plaća, traže da im se žurno isplate tri plaće.

– Stanje u Šumama je tuga i jad. Ministar Ljubić davao nam je silna obećanja, ali mi od obećanja ne možemo živjeti, treba nam kruha, moramo platiti režije, rate kredita, imamo djecu i njih moramo školovati – rekla je Mirjana Zovko, predsjednica Sindikata Šuma HB. 

- U predizbornoj kampanji u rujnu 2006. godine, Božo Ljubić je govorio “ovo je naša televizija i ona mora opstati”. Sada je ta televizija dovedena pred gašenje i zato je Božo Ljubić izdajnik i Lucifer – rekao je Josip Milić i najavio održavanje novih prosvjeda ispred te stranke za dva tjedna.

STANISLAVA MARIĆ
Snimio IVAN ROZIĆ


Vi ste siti, mi smo gladni

Transparenti: ‘Ministar s mandatom, čovjek bez mandata’; ‘Vi ste siti, mi smo gladni’; ‘Stanje na hrvatskim medijima, sramota hrvatske politike’.