Novi zakon u BiH: Rigorozne kazne i za najmanje prekršaje u prometu!

Ista kazna je ako ne koriste sigurnosni pojas. Od 400 do 1.000 maraka morat će platiti ako na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina.

Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platit će istu kaznu. To su samo neke od izmjena zakona o sigurnosti prometa koji je u Parlamentu BiH prošao prvo čitanje, javlja ATV.

Vozači će također morati zaboraviti na pravljenje prekomjerne buke i škripe kod naglog povećanja brzine. Četrdeset maraka vozači će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

Pješaci koji prelaze ulicu sa slušalicama u ušima platit će istu kaznu, a isto je i sa korištenjem mobilnih telefona. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više. Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

U prijedlogu novog zakona uvedene su i nove kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Kažnjivo je i ako ispuštaju upravljač iz ruku ili kad, tijekom vožnje, sklone noge s pedala.

Ako vozite bicikl ne smijete imati slušalice u ušima. Nije dozvoljeno ni korištenje mobilnih telefona.
Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu voziti i bez njih.

"Nismo ponovno zakonski dobili odredbu kako naplatiti kazne, jer znamo da samo u Republici Srpskoj imamo osobu koja je dužna 23.000 maraka za kazne", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti prometa.