Novi šok za organizam - sutra pad 15 Celzijevih stupnjeva!

poplave, nevrijeme u Mostaru, kiša, vremenska prognoza, temperatura, tlak, udar, oprez, vremenska prognoza, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, vremenska prognoza, snježno nevrijeme, nevrijeme, u olujnom nevremenu, nevrijeme u Mostaru, vremenska prognoza, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, kiša, Mostar, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, prognoza vremena, proljeće
Naime, za vikend, a pogotovo početkom sljedećeg tjedna temperature zraka će pasti za nevjerojatnih 15 Celzijevih stupnjeva.

Naoblačenje

To malo tko može vjerovati s obzirom da se i u subotu očekuje visokih 30 stupnjeva. Ali prema najavama meteorologa iz FHMZ-a, doći će do naoblačenja i kiše koja će u nedjelju sniziti temperature, koje će u ponedjeljak još više pasti, te se u gorskim područjima očekuje čak i snijeg! Kako nam je kazao Damir Šantić, dežurni meteorolog u FHMZ-u, danas će biti veći dio dana sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne se očekuje naoblačenje sa sjeverozapada koje će zahvatiti Bosnu i donijeti kišu. Oborine se prvo očekuju u sjeverozapadnom dijelu Bosne, a do kraja dana i u ostalim područjima. U Hercegovini će biti pretežno sunčano, naoblačenje se očekuje u noći sa subote na nedjelju. Jutarnja temperatura zraka će biti između 7 i 13, na jugu od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će biti između 25 i 30 °C. U nedjelju će biti oblačno s kišom u većem dijelu zemlje. Na jugu se padaline očekuju poslijepodne. - U ponedjeljak će na planinama će biti i snijega. U utorak će isto biti oblačno. Tek će se u srijedu malo oblaci razići, dok će u Bosni biti također kiše, ali ne puno, kazao je Šantić dodavši kako će stabilnije biti tek od četvrtka i petka. Doći će i do drastičnog pada temperatura. Tako u nedjelju jutarnje temperature neće biti niske, ali dnevne neće puno rasti i iznosit će od 10 do 15, na jugu do 22 stupnja. Ponedjeljak će biti još hladniji! Jutarnje temperature će biti od 3 do 6, na jugu od 7 do 11, dok će dnevne biti od 8 do 13, a na jugu tek do 15 Celzijevih stupnjeva. Tek će od petka u cijeloj zemlji temperature preći 20 stupnjeva. Veliki temperaturni šok je i šok za organizam, ili kako nam je rekao dr. Senad Pešto iz KCUS-a - katastrofa.- Hladno vrijeme će katastrofalno pogoditi sve one koji imaju probleme sa krvim žilama, slabom cirkulacijom. Bit će povećan broj infarkta, a time ćemo imati i više pacijenata s moždanim udarima, zbog slabije cirkulacije i skupljanja krvnih žila, kazao je dr. Pešto dodavši kako se očekuje veći priljev pacijenata nevezano za godine kao i za bolest. Kazao je i kako je najugroženija populacija ona koja još od ranije ima problema sa srcem i krvnim žilama. Kazao nam je i kako su posljednjih dana imali problema sa srčanim bolesnicima i pacijentima s velikim oscilacijama krvnog tlaka.

Povišen tlak

- I danas smo imali pacijenta koji inače ima normalan tlak, a koji je danas "vrisnuo", kazao nam je dr. Pešto. - Najviše dominiraju srčani i neurološki bolesnici. Kada kažem srčani mislim na povišen krvni tlak, poremećen rad srca, predinfarktna stanja, kazao je dr. Pešto. Kao savjet ugroženoj populaciji, kazao je kako moraju redovito posjetiti svog liječnika, redovito mjeriti krvni tlak, ali i uzimati redovito svoju propisanu terapiju lijekova.

Također, trebaju se utopliti kad zahladi, jer je hladan zrak poguban za srčane bolesnike.

Izvor: vecernji.ba