Novi problemi u Vijeću ministara - nema kompromisa

Vođena je rasprava i rečeno je da se do asljedeće sjednice pokuša pronaći rješenje da se naprave izmjene i dopune koje bi mogle tretirati da se izađe iz ove pozicije u kojoj jesmo". To je novinarima nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao ministar obrane BiH Muhamed Ibrahimović. Po njegovim riječima, na koordinaciji koju su imali ranije, predstavnik Ministarstva financija je imao prijedlog jednog zaključka koji bi značio izmjene i dopune zakona o oružanim snagama koji bi ipak riješio na jedan drugačiji način ovo pitanje. „Tako da je ostalo na Ministarstvu finansija da eventualno za narednu sjednicu pripremi određene izmjene i dopune, ali ne samo da bude isključivo ovo stavljanje van snage", kazao je .

Podsjetio je da je prvobitni zaključak Vijeća ministara bio da on, kao ministar odbrane, koordinira aktivnosti na pronalaženju rješenja u vezi s pitanjem ovog zakona. U tu koordinaciju su trebala biti uključena resorna ministarstva za boračka pitanja iz Federacije i iz RS-a, kao i entitetski mirovinski fondovi.„Mi smo ovaj put uključili i predstavnike državnih resornih ministarstava, i to Ministarstva finansija i Ministarstva pravde. Na koordinaciji koja je bila prošlog mjeseca nismo napravili nikakav iskorak u pogledu približavanja stavova, jer zaključak Vijeća ministara je bio da se pokuša naći rješenje da se ova populacija tretira kao slične kategorije u entitetima", kazao je ministar Ibrahimović. Međutim, dodao je, stav Vlade RS-a, odnosno resornog ministarstva, nije išao u smjeru nekog posebnog kvalitetnog rješenja nego, jednostavno, njihov zahtjev je bio da se zakon stavi van snage, da se ovim pripadnicima Oružanih snaga da određena otpremnina i da se pošalju u zavod za zapošljavanje.„Federalna strana je raspoložena da se ovo pitanje rješava na taj način kao srodne kategorije, ali nisu imali neko konkretno rješenje. Prema tome, ti stavovi su potpuno odudarali jedan od drugog, piše večernji list.

Prošlog tjedna sam ponovno okupio istu koordinaciju i nismo naišli ni na kakav pomak u pogledu nekog pozitivnog rješenja ili približavanja stavova", kazao je ministar Ibrahimović. Danas sam, dodao je, o tome informirao Vijeće ministara i rekao da sam pokušao da nađemo rješenje izmjenama i dopunama zakona u smislu da se djelimično opterete i entiteti i država, odnosno Vijeće ministara. Međutim, taj prijedlog nije bio prihvaćen. Dodao je da je moguće da Ministarstvo financija izađe s nekim prijedlogom. „Nama je stalo da se to pitanje riješi, ako je moguće, na zadovoljavajući način. Ne znam kako će na kraju izaći, ali koordinirajuća uloga Ministarstva obrane je više nesvrsishodna jer ne doprinosi pomaku. Stavovi su takvi, 'zakopani'. Molio sam ministra Petra Đokića da pokušamo da nađemo nekakav iskorak. Međutim, on je rekao da oni imaju jako velikih problema u pogledu implementacije zakona o PIO-u, da su imali velike burne rasprave i da bi ovo na neki način dovelo do ugrožavanja tog mirovinskog sustava".Prema našim procjenama, dodao je ministar, imamo iduće godine još ukupno 300 koji bi mogli da budu tretirani po ovom zakonu i onda se zakon „gasi", jer više neće biti onih koji će moći dokazati da su najmanje dvije godine boravili u ratu, bez obzira na to u kojoj komponenti. „Prema tome, ovaj zakon bi sam prestao vrijediti", kazao je ministar Ibrahimović.