Nova Uprava Elektroprivrede HZHB masovno upošljava nove radnike bez natječaja

platformaši, ep hz hb, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, platformaši, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, smjena, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, platformaši, ep hz hb, studija, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, dobit, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, imenovanje, HSP BIH, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Elektroprivreda HZHB, ep hz hb, tarifa, struja, ep hz hb, aluminij, elektroprivreda, struja, ep hz hb, struja, redukcija, ep hz hb, istraga, damir leko, NSRzB, mito, damir leko, sindikat ephzhb, dubravko pervan, reket, NSUEPHZHB, EPHZHB, priopćenje, EPHZHB, nezakonitost, EPHZHB, gubitak, poslovanje, demant, EPHZHB, ep hz hb, Sipa, dokumenti, demant, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, ep hz hb, dubravko pervan, upošljavanje, ep hz hb, neplaćanje, sud, stipendije, Elektroprivreda HZHB, JP Elektroprivreda HZ HB, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, ep hz hb, demant, NSUEPHZ
...svim radnicima u iznosu od pet posto, od proklamiranih mjera štednje nema ništa, jer da je zaista namjeravao rezati troškove, onda uz postojećih 1.880 radnika ne bi upošljavao nove. Krešić je samo od početka 2012. godine do 20. srpnja zaposlio 66 novih radnika, i to bez javnog natječaja!

Kako doznajemo, radi se uglavnom o kadrovima kojima su jedine preporuke bile stranačke, rodbinske i kumske veze sa članovima Uprave, regrutirane iz HSP-a. Na ovaj negativan trend upozorio je i Ured za reviziju FBiH u svom nedavno objavljenom izvještaju u kojem se navodi da je kompanija, unatoč gubitku u poslovanju u prvom polugodištu od 31,6 milijuna KM, povećala broj uposlenika.

- Svi oni primljeni su mimo natječaja, odnosno na inicijativu generalnog direktora ili izvršnih direktora - navodi se u revizorskom izvještaju, piše Dnevni avaz.

Komentirajući ove nelegalnosti, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara kazao je da je, nakon saznanja da nova Uprava EPHZHB masovno upošljava nove ljude bez natječaja, od Vlade FBiH zatraženo da se hitno obustave ove nezakonitosti.

"Svjesno se dovode novi radnici, a imamo i saznanja da je radnik koji je u prometnoj nesreći zadobio teže ozljede imenovan za šefa tamošnjeg voznog parka. To je, zaista, apsurd. Što je najžalosnije, institucije države ne nalaze za shodno da pravovremeno reagiraju", ističe Čavara.

Potrebno je, podvlači, da kada nova uprava preuzme ovo poduzeće, hitno otpusti sve takve radnike i sankcionira onu upravu koja je prekršila zakon.

"Morat će se povući oštar rez, jer je zabrinjavajuće ovo što se sada radi u EPHZHB - napominje Čavara.

EPHZHB: Racionalno postupamo

Iz EPHZHB u nedavom priopćenju su kazali da sadašnja uprava ničim nije narušila dosadašnji koncept i politiku primanja novih radnika u EPHZHB.

"Naprotiv, sasvim je jasno da sadašnja uprava, bez obzira na opravdane potrebe primanja novih radnika, pokušava reducirati i racionalno postupati s obzirom na trenutačnu situaciju u cijeloj BiH - kaže se, između ostalog, u priopćenju.