Nova platforma iz Hrvatske: Na putu u EU Hrvati neće tražiti treći entitet!?

bh. hrvati, Hrvati u BIH, koalicija, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, pozicija, BIH, Hrvati u BIH, broj, peticija, Hrvati u BIH, Haag, Hrvati u BIH, broj, biskupska konferencija, Dayton, Politika, Hrvati, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata, Hrvati u BIH, Herceg Bosna, odgovor, kordinacija udruga, novinar, ŽZH, neradni dan, kordinacija udruga, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, istraživanje, Hrvati u BIH, Sveučilište Mostar, Hrvati u BIH, popis, Udruge proizašle iz Domovinsko rata 1990, priopćenje, Hrvati u BIH, Federacija BIH, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Hrvati u BIH, broj, katolici, BIH, HSP HB, čestitka, Herceg Bosna, županije, ujedinjenje, Hrvati u BIH, izbori, BIH, Hrvati u BIH, Treći entitet, Hrvati u BIH, Hrvatska zemlja, Hrvati u BIH, izbori, poziv, branitelji, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvati u BIH, Hercegovci, Hrvatska zemlja, BIH, Hrvati u BIH, iseljavanje, BIH, Hrvati u BIH,
...a zauzvrat će Hrvatska pokušati pomoći BiH u izlasku iz međunarodne izolacije i ubrzanju puta prema EU, potvrdio je suradnik hrvatske predsjednice u razgovoru za Jutarnji list.

O inicijativi će se razgovarati sutra, kada u Zagreb dolaze članovi Predsjedništva BiH. Iako se radi o planu koji je razrađen u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku, očekuju podršku Ministarstva vanjskih poslova RH i ministra Mire Kovača.

Prema riječima osobe koja je duboko involvirana u pripremu inicijative, u pitanju je plan koji obuhvaća četiri područja. Prvo, Hrvatska bi snažnije nego do sada podržavala put BiH prema EU, a za ovakvu politiku ima podršku Njemačke i Amerike, koje su zainteresirane za stabiliziranje prilika na Zapadnom Balkanu. O tome se, prema pisanju Jutarnjeg lista, neformalno razgovaralo s vodećim bošnjačkim političarem Bakirom Izetbegovićem, koji je podržao ovu ideju, prenosi Fena.

Drugo "čvrsto će se tražiti" osiguranje konstitutivnog statusa Hrvata, koji ne smiju postati manjina u BiH. Usto, treba promijeniti izborni zakon kako bi članove Predsjedništva BiH mogli birati isključivo njihovi sunarodnjaci, a ne i birači iz druge dvije nacionalne zajednice. Pritom se neće tražiti osnivanje trećeg entiteta, ali su moguće neke promjene granica unutar županija, no isključivo bošnjačko-hrvatskim političkim dogovorom i bez miješanja sa strane.

Treće, pripremit će se prijedlozi kvalitetnije gospodarske suradnje između dvije države, a pod četvrto Hrvatska i BiH razradit će zajedničke prometne projekte kao što su Koridor Vc i jadransko-jonska autocesta.

U ovom dijelu Hrvatska je spremna lobirati u Bruxellesu kako bi se dio sredstava iz europskih fondova preusmjerio za infrastrukturalne projekte u BiH, što bi pokrenulo njezin privredni razvoj.

Jutarnji piše kako važnu ulogu u ovom planu ima Mate Granić, koji je nedavno imenovan posebnim savjetnikom hrvatske predsjednice, a koji ima dugogodišnje iskustvo vezano za BiH. Osim toga i dalje ima veze s političkim krugovima u SAD-u i Njemačkoj, a te su zemlje izrazito zainteresirane da BiH ostvari nekakav napredak.