Nova koalicija, s potpisima 55 zastupnika, zatražila Budimirovu i Kebinu ostavku

Nakon izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, pismeno je zatražena i ostavka predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, Živka Budimira i Mirsada Kebe.

Kako Oslobođenje saznaje u urede predsjednika i potpredsjednika Federacije stiglo je 55 potpisa federalnih zastupnika SDP-a BiH, dva HDZ-a i SBB-a koji traže da Budimir i Kebo podnesu ostavku, te tako ispoštuju volju demokratske većine. Koje poteze će povući Budimir i Kebo još je nepoznato.

Živko Budimir predsjednik FBiH, jučer je nastavio razgovore koje od ponedjeljka vodi s domaćim i stranim dužnosnicima o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji. Tako se susreo s veleposlanicom Njemačke u BiH Ulrike Marija Knotz i veleposlanikom Turske u BiH Ahmetom Yildizom. Iz Budimirovog ureda je priopćeno da je on u oba susreta istaknuo važnost zaštite interesa naroda i građana u FBiH i naglasio kako će isključivo u tom svjetlu, kao i do sada, koristiti svoje ustavne ovlasti.

Sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH još nije zakazana te je termin izvanredne sjednice ovog doma, koju su u ponedjeljak zatražili zastupnici nove federalne koalicije radi "situacije koja može biti veoma značajna za događaje i procese u Federaciji", još nepoznat.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denis Zvizdić (SDA) kazao je za Oslobođenje da će on na osnovu pomenutog zahtjeva postupiti u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma.

- Mogu ponoviti da ću se u vezi sa zahtjevom za održavanjem izvanredne sjednice ponašati isključivo u skladu s odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma koji u svom članu 98. jasno propisuje nadležnost predsjedavajućeg da može sazvati izvanrednu sjednicu na zahtjev više od 20 zastupnika u rasponu od 14 dana. O datumu održavanja te sjednice, kad je zakažem, bit će pravovremeno informirana i javnost i zastupnici, kazao je Zvizdić.