Nova federalna parlamentarna većina neće razgovarati s Budimirom

Dragan Čović izjavio je da on tom sastanku neće prisustvovati.

- Na sastanku šestorke imali smo i sastanak četvorke vezan za stanje u Federaciji BiH. Četvorka ima vrlo jasan stav da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH donio vrlo jasne odluke, kao i Dom naroda. Poznato je da su dva doma izglasali nepovjerenje Federalnoj vladi. Ustavni sud bi trebao donijeti odluku da li je narušen vitalni interes Bošnjaka i ništa više. Ova četvorka je vrlo jasno definirana i ona je u ulozi da odredi izvršnu vlast u Federaciji BiH. Budimir nije predviđen u kadrovskom rješenju četvorke i nemam šta razgovarati s njim - kazao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija je dodao da se danas nova parlamentarna većina dogovarala kako da pomognu premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, da u skladu sa zaključcima Zastupničkog doma u ovom prelaznom periodu uradi sve što treba da život ne stoji.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kazao je da je stav nove parlamentarne većine jasan.

- Imamo parlamentarnu većinu i ova inicijativa Budimira je pokušaj da se eventualno dobije vlada u kojoj bi participirale sve moguće i nemoguće stranke u Federaciji. To je u koliziji sa smislom demokratije, jer svaka država mora da ima i vlast i opoziciju i u tom smislu pozivam Budimira da provodi ono što se od njega traži, a to je da kao predsjednik Federacije BiH poštuje parlamentarnu volju - izjavio je Radončić.

Fena