"Nova alternativa" za novo odgađanje autoceste

koridor 5c, Iva Međugorac, autocesta, Međugorje, Čapljina, autocesta, autocesta, Vrgorac, ravča, Mostar, autocesta, Koridor Vc, autocesta, Hercegovina, Vlada FBiH, autocesta, Hercegovina, most, koridor 5c, Koridor Vc, gradnja koridora Vc, Ensad Karić, autocesta A1, akcije ličko-senjske prometne policije, novčana kazna, zabrana prometovanja, policijski susretači, autocesta, koridor 5c
Na Javnoj raspravi "Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na koridoru Vc" koju je Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH organiziralo u Mostaru, mogla su se čuti mišljenja predstavnika državnih, entitetskih, županijskih i lokalnih institucija te mišljenja struke o, kako je držani mediji nazivaju, "novoj alternativi" južne trase Koridora 5c, odnosno područja Počitelj - Blagaj piše danas Poslovniportal.ba


"Sarajlije" bi i dalje odgađale

Po riječima doc. dr. Amira Fejzića, člana IPSA Instituta iz Sarajeva, riječ je o novoj trasi koja bi obilazila naseljeno područje Blagaj i koja bi u odnosu na prethodnu bila pomjerena za oko 360 metara.

"Nadam se kako će doći do izmjene trase jer se inačica koja obilazi naseljeno područje Blagaja po svim kriterijima pokazala kao povoljnija i kreira više vrijednosti za samo društvo, odnosno za državu BiH", kazao je Fejzić.

Resorni ministar Desnica Radivojević izrazio je zadovoljstvo današnjom raspravom kazavši kako će ministarstvo prostornog uređenja napraviti izvješće u koje će biti ugrađene sve današnje primjedbe i sugestije, te kroz daljnje rasprave sve prilagoditi kako bi se dobio što bolji prostorni plan autoceste na koridoru 5c. 


Hercegovina traže gradnju bez politikanstva

Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović rekao je kako je današnja rasprava pomoć predstavnicima institucija koje će morati donijeti konačnu odluku, kako je kompromis različitih stavova jedino rješenje, te kako vjeruje kako će sve ono što je danas rečeno biti pismeno dostavljeno Ministarstvu prostornog uređenja FBiH i biti uvaženo. 

Po mišljenju ministra financija i trezora BiH Dragana Vrankića, današnja rasprava pokazala je kako još postoji mnogo podijeljenih mišljenja, istaknuvši kako Koridor 5c treba vratit struci jer je u njega ušla politika. 

"Poručujem kako smo već osigurali sredstva, kako imamo razumijevanja međunarodnih financijskih institucija, ali mi očito nismo spremni, spretni ni sposobni to i realizirati. Mi smo osigurali sredstva za dionicu Počitelj - Bijača od 21 kilometar, a sada mijenjamo projekt. 

Izbacimo politiku iz Koridora, napravimo ono što je realno, dajmo da to struka uradi i hajdemo raditi Koridor. Možemo osigurati sredstva, treba nam još dodatna strategija za privatno i javno partnerstvo i da završimo Koridor što prije", kazao je Vrankić. 

Javna rasprava na istu temu planira se održati i u Sarajevu 11. studenoga. Nova prigoda za novo pravdanje odgađanja izgradnje zaključuje Poslovniportal.ba