Nojevska politika Sarajeva vodi uništenju Federacije BiH i BiH

Sarajevo, Federacija BIH, entitet, entiteti, Treći entitet, BIH
Sve što HDZ predloži proglasit će "uvodom u entnoteritorijalnu podijelu" i budući se oni protive "podjelama na etničkom principu"- te će prijedloge elegantno proglasiti "neprihvatljivim" i odbaciti.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

I SDA i "sve probosanske snage" spremne su osigurati Hrvatima mogućnost izbora svog člana državnog Predsjedništva, ali "šta da rade" kad Hrvati nisu u stanju smisliti nešto što "patriotske snage" neće proglasiti "etnoteritorijalnim", naslađivat će se u Sarajevu. Igrat će se s "mačke i miša", kupovati vrijeme do izbora 2018., a onda odlučiti kojem će "probosanskom Hrvatu" usmjeriti višak bošnjačkih glasova i posjesti ga u zgradu na Musali da glumi hrvatskog predstavnika- novog Komšića. Dobar plan, nema šta.

Ali, kako, igrnorirajući presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Izetbegović i "probosanske snage" namjerava formirati vlast u Federaciji? Tom presudom, podsjetimo, neustavnim su proglašene odredbe izbornog zakona, nametnute od bivšeg visokog predstavnika Petritscha, kojim se utvrđuje da iz svakog kantona/županije se ima izabrati najmanje jedan predstavnik konstitutivnog naroda, ako takav postoji u županijskoj skupštini i odredbe kojima se definira broj delegata svakog konstituitivnog naroda koji se bira u Federalni dom naroda.

Zahvaljujući tim odredbama Bošnjaci su u Hrvatski klub Doma naroda mogli izabrati svojih pet-šest Hrvata, među njima i Mirvete i Edime, koji bi se preko noći proglašavali Hrvatima, i izabrati bošnjačku federalnu vlast s po kojim hrvatskim ukraščićem, ignorirajući izbor većine jednog konstitutivnog, suvrenog naroda. E, tako više neće moći.

Ustavni sud BiH, objavljujući odluku po aplecaiji Bože Ljubića, krajem prošle godine, dao je Parlamentarnoj skupštini rok od 6 mjeseci da izmjeni neustavne odredbe izbornog zakona. Ne učini li to Parlament BiH do sredine ove godine, Ustavni sud BiH će, vjerojatno, postupiti kao i u slučaju proglašenja neustavnim odredbe Izbornog zakona o izborima vijećnika u Gradsko vijeće Mostara- poništit će ih. Mostar zbog toga već godinama nema Gradskog vijeća, jer SDA odbija prihvatiti da glas svakog birača u Mostaru, kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave, vrijedi jednako. Gradom upravlja gradonačelnik i gradska vlada kojoj je davno istekao mandat, a gradski proračun usvaja Federalni parlament.

Mostar, međutim, bez Gradskog vijeća, nekako i funkcionira. Nastavi li SDA ignorirati odluku Ustavnog suda o izmjenama odredbi Izbornog zakona o načinu izbora delegata u Dom naroda, kojima bi se osigurala proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, mostarski slučaj mogao bi se preslikati na cijelu Federaciju, a onda posljedično i na "državu BiH", ali s daleko težim reperkusijama.

Naime, bez izmjena nestavnih odredbi Izbornog zakona neće biti moguće formirati Dom naroda, jedan od dva doma Parlamenta F BiH, bez kojeg je nemoguće izabrati federalnu izvršnu vlast, predsjednika i dopredsjednike i Vladu F BiH. Kako delegate dva Kluba Doma naroda Parlamenta BiH- hrvatski i bošnjački- biraju delegati federalnog doma naroda, ni zakonodavna vlast na razini države neće moći biti konstituirana.

Federacija BiH s jednim- Zastupničkim- domom, bez izvršne vlasti i država s pola parlamenta i dva bošnjačka predstavnika u Predsjedništvu BiH- možda je to ono o čemu Bošnjaci sanjaju, ali takva država ličila bi na automobil, kojeg vozač nastavlja voziti, dok mu otpadaju točkovi, vjerujući kako, bez zamjene točkova može stići na odredište. Erozija države BiH dogodit će se, suprotno nečijim očekivanjima, ili planovima, puno prije nego "Hrvati iscure iz BiH".

Izjava Bože Ljubića kako Bošnjaci biraju- ili ravnopravnost ili raspad BiH, zato nije, kako je to shvaćeno u Sarajevu, bila prijetnja, već dobronamjerno upozorenje Sarajevu da prestane s "nojevskim držanjem glave u pijesku", ako im je kao što uvjeravaju toliko stalo do države. U protivnom će ostati bez nje./HMS/