Njemačka u BiH preuzima ulogu koju bi zapravo trebala imati EU!

Milorad Dodik
...podsjećaju na igru ´Čovječe ne ljuti se': onaj tko ima priliku izbaciti iz igre protivničku figuru, to mora i uraditi. "Kako se u BiH, s njenim kompliciranim ustavnim sustavom, stalno pojavljuju najrazličitije konstelacije u kojima imate šansu oborititi suigrača, igrači nikako da dođu na cilj - i samo zadaju udarce protivniku", stoji u analizi te podsjeća da je prošle nedjelje upriličen susret čelnika dvije najveće stranke u BiH: SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika, koji su postigli dogovor o tzv. mehanizmu koordinacije, koji bi bio primjenjivan kod svih dogovora. Taj mehanizam, pojašnjava se, treba regulirati koje institucije višeslojnog političkog sustava BiH moraju biti konzultirane da bi se jednim, zajedničkim glasom odvijala komunikacija s EU.

Dogovor je bila glavna pretpostavka da premijer FBiH Fadil Novalić i premijer BiH Denis Zvizdić Međunarodnom monetarnom fondu pošalju saopštenje o namjerama kako bi se dobilo kredit. Bez pomoći MMF-a, napominje austrijski list, oba entiteta i cijela država bi bankrotirali. MMF je, kako se podsjeća, u srpnju odgodio isplatu kredita od 550 milijuna eura jer Novalić i Zvizdić nisu potpisali Pismo namjere a dogovor s MMF-om je postao bitan nakon što je istekao prethodni kredit jer bh. političari, kao i obično, nisu proveli dogovorene reforme.

"Mehanizam koordinacije i dogovor s MMF-om nemaju veze jedan s drugim. No, kao što to često biva u BiH, političari koriste jednu temu kako bi je uvjetovali drugom i kako bi svatko za svoju poziciju ostvario poene. Pitanje: "Gdje sam tu ja" ili "Ima li tu mene" prati svako donošenje političkih odluka. U svakom dealu ove male balkanske države kriju se drugi dealovi, što često vodi do blokade. Igra se nastavlja tako što se pomiješaju i sva druga politička pitanja dok se sve potpuno ne zamrsi tako da nema rješenja - dok se ne odmrsi", navodi spomenuta austrijska tiskovima te dodaje da se spor o mehanizmu koordinacije nastavio sporom o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU. Tako je predsjednik RS-a Milorad Dodik najprije odbijao prihvati prilagođeni sporazum jer se plašio da RS ne bude oštećena trgovinskim sporazumom s EU. Stoga je u srpnju BiH posjetio njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt, koji je obećao da će Svjetska banka napraviti studiju o efektima SSP-a na BiH i da će Njemačka kompenzirati moguću štetu, iako nije bilo jasno kakve će efekte imati SSP na BiH. "Ali to nije spriječilo lokalne političare da raspiruju strah. Intervencija ministra Schmidta pokazuje da Njemačka preuzima ulogu koju bi, zapravo, trebala imati EU. No, debata o SSP je prethodno bila povezana s jednom posve drugom temom - objavom rezultata popisa stanovništva", ocjenjuj, nadalje, "Standard" te podsjeća na suštinu problema u svezi popisa.

"Problem s dealom Dodik-Izetbegović je što je napravljen bez šefa najveće stranke bh. Hrvata Dragana Čovića. On, koji se godinama bori za treći entitet, smatra da nije prihvatljiva posljednja verzija mehanizma koordinacije. Čović želi da tri županije u FBiH, u kojima su Hrvati većina, dobiju više na utjecaju. A to bi bio korak ka trećem entitetu", piše između ostalog austrijski "Standard" navodeći da se još ne zna hoće li deal o mehanizmu koordinacije biti realiziran.

dnevni list