Njemačka bez milosti vraća lažne azilante iz BiH

bih putovnica
... je plan za brži povratak tzv. "lažnih azilanata" iz zemalja zapadnog Balkana.

Od 3.903 bh. državljana koji se nalaze u Saveznoj Republici Njemačkoj, u kategoriji ekonomskih migranata, u BiH je u razdoblju od 10. prosinca do 30. lipnja vraćeno njih 480.

U Ministarstvu sigurnosti BiH za Faktor pojašnjavaju da je ubrzan povratak lažnih azilanata iz svih zemlja EU-a. Podsjećaju da je BiH proglašena državom sigurnog porijekla i da se svi zahtjevi za azil odbijaju.

- Krajem 2015. godine, zbog izbjegličke krize, Njemačka, koja je bila posebno pogođena ovim problemom, donijela je plan za brži povratak tzv. "lažnih azilanata" iz zemalja zapadnog Balkana, uključujući i državljane BiH. Sve kako bi se kapaciteti mogli iskoristiti za smještaj i opskrbu izbjeglica kojima je potrebna zaštita. Stoga je BiH odobrila uporabu Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer), koji izdaju nadležni organi Njemačke za bh. građane i njihovu deportaciju, odnosno vraćanje u BiH - rekli su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Podsjećaju da je u razdoblju uporabe putnog lista vraćeno 480 građana BiH.

- Ministarstvo sigurnosti BiH u proteklom razdoblju je u više navrata upozoravalo građane BiH na besmislenost podnošenja zahtjeva za azil, što je već polučilo rezultate, jer je došlo do smanjenja broja podnositelja zahtjeva u zemljama EU-a. S obzirom na to da je BiH proglašena državom sigurnog porijekla, svi zahtjevi za azil se odbijaju, a ubrzan je i povratak lažnih azilanata iz svih zemlja EU-a - rečeno je u ministarstvu.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, koja mjesecima ukazuje na nelegalne odlaske bh. građana u zemlje poput Njemačke, Francuske, Švicarske..., kaže za Faktor kako nelegalni odlasci iz BiH imaju za posljedicu lažne azilante.

- Što se tiče Njemačke, oni koji su otišli mislili su da će se na njih smilovati zajedno s izbjeglicama iz Sirije, ali to se nije dogodilo. Nema sentimentalnosti, jer smo mi davno ispričana priča. Zbog svega toga, pokušavamo utjecati na ljude da nelegalnim putem ne idu u druge države jer mogu biti deportirani, vratiti se bez ičega. Takvi odlasci su vezani naprimjer za povratnike u zvornička sela, ali i za područje Kalesije, rekla je Zukić. /HMS/