Niz cestovnih projekata obilježiti će 2019. godinu u BiH

01.01.2019

Prva je ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, dok druga spaja glavne gradove BiH i Srbije preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavlja se preko Vardišta na srbijansku autocestu.

Na istom sastanku dogovoreno je da će projekt u potpunosti financirati Turska. Republika Srpska u godini iza nas završila je autocestu Banja Luka - Doboj, ukupne dužine 72 kilometra, a za čiju su izgradnju izdvojena 402 milijuna eura. U FBiH otvoreno je nekoliko gradilišta na gradnji cestovne infrastrukture.

Nakon četiri desetljeća počela je izgradnja ceste Neum - Stolac. Ovo je projekt od strateškog značaja za FBiH, HNŽ, a pogotovo za sve stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će se završetkom ovih 12 kilometara značajno olakšati pritisak na postojeće prometnice, posebice u ljetnim mjesecima. Početkom primjene novog Zakona o trošarinama, odnosno dogovorom o načinu raspodjele prikupljenih sredstava, počeli su radovi na nastavku izgradnje koridora Vc. U svibnju ove godine potpisan je ugovor o izgradnji autoceste Mostar jug - Počitelj, poddionica Buna - Počitelj. Radovi na spomenutoj dionici počeli su u kolovozu ove godine. Uz to, potpisani su ugovori o izgradnji brojnih dionica na ovoj autocesti, između ostalog, za dionice: Tarčin - Konjic, poddionica Tarčin - Ivan, LOT 2: tunel Ivan i Poprikuše - Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Poprikuša - Nemila... Spomenuti i brojni drugi cestovni projekti osigurat će bolju povezanost BiH sa susjedima i ostatkom Europe, a time utjecati na brži i bolji gospodarski razvoj ove zemlje.

ABCportal.info

Tagovi: autocesta ceste

loading...