Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH, politički ustroj mora se racionalizirati

Dragan Čović
...naroda - rekao je jučer u prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović na predavanju nazvanom "Hrvati u BiH kao nositelji europskih vrijednosti", piše Večernji list BiH.

Ujedinjenje svih Hrvata

Hrvatski član Predsjedništva BiH naglasio je kako je cilj osnivanja Hrvatskog narodnog sabora ujedinjenja svih Hrvata u susjednoj zemlji bez obzira na to žive li u Posavini, središnjoj Bosni ili Hercegovini. - Nitko nema pravo dijeliti Hrvate BiH - istaknuo je Čović. Ustvrdio je da je BiH odavno dio Europe te da su pred njom euroatlantski projekti, ali i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji koje je izvjesno ili ove godine ili u roku od dvije godine. Što se ulaska u NATO pakt tiče, Čović je rekao da u BiH postoje tri različita pristupa, ali da je moguće očekivati da se već sljedećeg mjeseca aktivira akcijski plan za članstvo. Reforma sektora obrane je jedna od dvije uspješno obavljene reforme u BiH.

- Mi danas imamo jedinstvenu oružanu silu u državi u kojoj svaki konstitutivni narod ima po četiri generala. Naše Oružane snage jedinstveno nastupaju u stranim misijama i postižu uspjehe, primjerice u Afganistanu - rekao je Čović. Ponovio je da je BiH 2016. uputila zahtjev za članstvo u EU, a da je prije osam dana predala odgovore na upitnik. - BiH nema ni jedno ograničenje biti prva nova članica Europske unije iako može biti i zadnja. Moramo respektirati 2025. godinu koja je evidentirana kao godina mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU i sustići te zemlje. Ponosni smo što je BiH iskoristila svoju priliku uhvatiti priključak sa zemljama koje bi trebale ući u Europsku uniju do 2025. godine. Prije godinu dana predsjednik Juncker je bio skeptik prema pitanju ulaska BiH u EU, a prije osam dana nam je u Sarajevu rekao da su nam vrata za članstvo otvorena - rekao je Čović.

Pravna stabilnost u BiH

Po njemu, promjena Izbornog zakona u BiH nema alternative jer Hrvati moraju imati potpunu jednakopravnost na svakom djeliću BiH. - Isto tako, mora se racionalizirati politički ustroj u BiH jer je neodrživo financirati 13, tj. 14 vlada i parlamenata. I naš europski put natjerat će nas na racionalnost. Naš je prijedlog da, umjesto 14 vlada, imamo njih četiri do pet, što bi troškove smanjilo i do četiri puta - rekao je Čović. Istaknuo je i da neće biti većeg stranog investiranja u BiH dok ta država ne bude imala snažnu pravnu državu koja funkcionira na cijelom teritoriju. No, kao problem Čović vidi i činjenicu da u pravosuđu BiH još uvijek rade stranci, pa su tri suca zastupljena čak i u Ustavnom sudu. - Hrvati su iznimno zainteresirani za pravnu stabilnost u zemlji, ali i za nultu stopu tolerancije prema kriminalu - ističe Čović kojem je važna zaštita braniteljske populacije.

Napomenuo je i da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o pokroviteljstvu Hrvatske nad dovršenjem Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koje je moguće za dvije godine.

Vecernji list