Ništa od današnjih dogovora o uspostavi vlasti

Ovo je ujedno bio posljednji pokušaj uoči za sutra najavljene sjednice krnjeg Doma naroda Federalnog parlamenta, za postizanaje dogovora o vladajućoj koaliciji, raspodjeli funkcija u izvršnoj vlasti F BiH i BiH i programskim ciljevima koalicije.

Iz stranaka okupljenih oko SDP-a najavili su kako će sutra krenuti u formiranje vlasti, unatoč tom što se prema tumačenjima SIP-a Dom naroda, bez izaslanika iz svih županija, ne može smatrati zakonito konstituiranim, a time ne odluke koje to tijelo donese. Istovremeno za sutra su najavljeni prosvijedni skupovi na hrvatskim područjima protiv majorizacije Hrvata.

Podsjetimo, sinoćnji petosatni pregovori o formiranju vlasti koji su vođeni u zgradi OHR-a između Čovića i Ljubića te Tihića i Lagumdžije su propali, jer su bošnjački lideri istrajavali da Platformašima, odnosno SDP-u treba pripasti, uz sve bošnjačke i srpske i jedna ministarska pozicija u hrvatskoj kvoti u Vladi F BiH i Vijeću ministara, iako je ta stranka osvojila 2,5 posto glasova hrvatskih birača.

Večeras je ponuđen identičan prijedlog kojeg su Čović i Ljubić, također odbili. Zbog toga su, kako saznajemo bili izvrgnuti optužbama dužnosnika OHR-a za opstrukciju u uspostavi vlasti, koji su se očito stavili na bošnjačku stranu podržavajući projekat majorizacije Hrvata.

Čović i Ljubić odbili su sinoć kao i večeras prijedlog o raspodijeli funkcija, tražeći ono što Hrvatima po Ustavu pripada- 5 hrvatskih ministarskih pozicija u Vladi F BiH i tri u Vijeću ministara uključujući i mjesto predsjedatelja VM BiH.

Prihvaćanjem Lagumdžijinog i Tihićevog prijedloga na mala vrata bi bila sprovedena majorizacija Hrvata u F BiH, jer bi SDP i SDA sve odluke mogli provesti kao odluke Vlade F BiH, neovisno o glasovima ministara iz dva HDZ-a, koji predstavljaju većinsku izbornu volju Hrvata. Naime, prema poslovniku o radu Vlade F BiH odluke se donose većinom glasova, koja uključuje i glas najmanje jednog ministra iz sva tri konstitutivna naroda.

Jednako tako SDP bi s jednom hrvatskom pozicijom u Vijeću ministara praktično dekonstiturao Hrvate i u izvršnoj vlasti BiH, jer se na isti način odlučuje i u bh vladi.


Podsjetimo, da je SDP već dekonstituirao Hrvate u Predsjedništvu izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima, i tako im onemogućio da budu zastupljeni u kolektivnom šefu države.

dnevnik.ba