Nino Raspudić: Živko Budimir potpuno je marginalna politička figura

... vlasti u Federaciji BiH hegemonistička bošnjačka politika i podrška međunarodne zajednice toj iracionalnoj politici, prenosi SRNA.

Raspudić je rekao da je "minimalan korak" u rješavanju krize vlasti u FBiH izmjena Izbornog zakona BiH koji će omogućiti da svaki konstitutivni narod bira svoje predstavnike.

"Kriza u FBiH traje od općih izbora, a to je već dvije i pol godine. Kumovala joj je, s jedne strane, unitaristička i hegemonistička politika predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, a s druge strane podrška međunarodne zajednice", naveo je Raspudić.

Situaciju u tom entitetu, Raspudić je opisao kao "političku lakrdiju".

"Predsjednik FBiH Živko Budimir potpuno je marginalna politička figura koji je pristao na to da bude izdajnik naroda iz kog je potekao i daje lažni legitimitet platformaškoj vlasti. Danas ti isti koji su proizveli tu političku karikaturu `gombaju` se s njim da bi formirali novu federalnu vlast. Sve to zajedno pokazuje apsurd cijele situacije u ovom entitetu", rekao je Raspudić.

Najveću krivicu za krizu u FBiH, hrvatski analitičar vidi u hegemonističkoj bošnjačkoj politici pod građanskom krinkom koju je provodio Lagumdžija, ali i u podršci međunarodne zajednice "toj iracionalnoj politici".