Nino Raspudić: Kad stranci odu, BiH se raspada

21.01.2012

Velikobošnjački hegemonizam najodgovorniji je za tešku političku krizu u BiH koja će se, odmah po odlasku međunarodne zajednice, definitivno...

...raspasti, ocijenio je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić.

On ističe da su bošnjačke političke elite potpisivanje Dayjtonskog mirovnog sporazuma shvatile isključivo kao znak da je završeno "prvo poluvrijeme" ratnih sukoba, zbog čega je logično sklapanje političkog savezništva između Srba i Hrvata u BiH.

"U situaciji kad u zemlji imate na sceni agresivni bošnjački unitarizam i hegemonizam, za Hrvate je bilo logično tražiti saveznike tamo gdje ih mogu naći. Savezništvo najjačih stranaka iz Republike Srpske i dva HDZ-a je sasvim prirodno i logično", rekao je Raspudić za "Pres RS" .

On smatra da je kriza - jedino na šta BiH uvijek može računati.

Prema njegovim riječima, BiH se kao država održava samo zahvaljujući pritiscima međunarodne zajednice. "Kada bi se međunarodna zajednica povukla, BiH bi se sigurni raspala", smatra Raspudić.

On kaže da je međunarodna zajednica najveći krivac što bošnjački narod gaji iluzorna nadanja da je unitarno uređenje BiH jedino moguće.

Komentirajući odluku Tužiteljstva BiH da obustavi istragu protiv glavnoosumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka", Raspudić je rekao da se ovom odlukom ponovo otvorilo pitanje elementarnog povjerenja u rad pravosudnih institucija. "Mislim da to pitanje treba razjasniti do kraja i konačno reći priznaje li se rad Suda i Tužiteljstva na cijelom teritoriju BiH", rekao je Raspudić.

SRNA

loading...