Nina Rodić-Vukmir: Cjepivo protiv gripe treba primiti odmah

cjepivo

Nužno je primiti cjepivo što prije, jer su nakon cijepljenja potrebna najmanje dva tjedna da se razvije zaštita. Cijepljenje protiv gripa obično počinje krajem listopada, rekla je u intervjuu za "Nezavisne" Nina Rodić-Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

"Svaka osoba može oboliti od gripa, a najčešće obolijevaju djeca, starije osobe i kronični bolesnici. Cijepljenjem protiv gripa možete zaštiti sebe i smanjiti mogućnost da prenesete grip na druge osobe i spriječite nastanak komplikacija tijekom infekcije virusima gripa, a to je i najvažnija i najučinkovitija mjera prevencije protiv gripa", istaknula je ona.

Cijepljenje se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik od obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće kronične bolesti, posjete liječniku, potrošnju lijekova i u izostanke s posla, kao i djeci starijoj od šest mjeseci. Posebno se preporučuje kroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama pa im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektorima i službama od javnog značaja.