Nikšićevo pismo Radončiću: Paljenja, privatizacije, zakoni, ko je za, a ko protiv

Fahrudin Radončić
U pismu se navodi kako je Radončić mirno gledao dok je gorjela zgrada Predsjedništva BiH, kao i zgrade vlada u drugim gradovima, a da ništa nije poduzeo da to spriječi.

"Tvrdnje ministra kako Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti u momentu kada se pali zgrada Predsjedništva, zgrada vlade KS...., te niz drugih javnih i privatnih objekata, kada je ugrožen život stotina pripadnika policijskih snaga, tisuća građana, ljudski su nedostojanstvene i bezobrazne, a politički neodgovorne i nedržavničke. Podsjećam ministra Radončića da je Ministarstvo sigurnosti, prema članu 14. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH nadležno i za "Organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i Brčko Distrikta BiH u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu Bosne i Hercegovine'. Ministre sigurnosti, zašto onda niste organizirali i rukovodili koordinacijom rada ministarstava unutarnjih poslova i agencija za provođenje zakona na zaštiti institucija Bosne i Hercegovine jer su ova nedjela prema stavu Tužiteljstva BiH okvalificirana kao kazneno djelo terorizma izvršeno napadom na te institucije (Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Arhiv BiH) S toga, ili radite svoj posao ili dajte ostavku", navodi Nikšić u ovom priopćenju.

Federalni premijer predsjedniku SBB-a spočitava da je upravo ta stranka protiv izmijena Ustava FBiH koje bi omogućile procesuiranje kriminala u ratnoj privatizaciji. Nikšić je poručio, između ostalog, kako će se vrlo brzo vidjeti ko je za procesuiranje privatizacijske pljačke, a ko ne.

"Vaše tvrdnje o okupljanjima radnika pred Vladom FBiH 'koje Federalna vlada nije primjećivala' su potpuna laž. Ne postoji niti jedna sindikalna ili bilo koja druga grupa radnika koja je prosvjedovala pred Vladom FBiH, a da sa njima nisam razgovarao ja, neko od mojih suradnika ili ministara. 

Svi novinari koji prate rad Vlade FBiH to dobro znaju, a među njima su i novinari Dnevnog avaza i TV Alfa koji su o tome uredno izvješštavali javnost, pa Vam predlažem da provjerite kod njih. Vidite, tu se Vi i ja razlikujemo. Vi možda nešto znate o prevarenim radnicima i uništenim firmama iz tekstova Dnevnog avaza, kojeg očito ne čitate uredno, ali ja sam u svakodnevnom kontaktu sa tim ljudima već gotovo tri godine i pokušavam pronaći rješenje za njihove probleme koji su mi itekako dobro poznati. Predlažem Vam, s toga, da ne koristite ove ljude i njihove probleme za vlastitu promociju jer ih time potcjenjujete, dakle vrijeđate. Ja ću nastaviti da se borim za rješavanje njihovih problema, na to me obavezuje odgovornost prema građanima i funkcija koju trenutno obavljam. Na to me obavezuje javna potpora Sindikata rudara i Sindikata Krivaje, koordinacije boračkih udruga, udruge poljoprivrednika, udruge umirovljenika. Vi se držite čitanja i eventualno pisanja tekstova o njihovim problemima, ako već niste spremni da ih čujete i rješavate, poručio je federalni premijer u svom pismu.

Nikšić je napisao i to da Radončić ruši BiH, "dok je mi gradimo".

"Rekli ste da je BiH svjetski rekorder po neinvestiranju. Naravno i to je netočno jer je u protekle dvije godine samo u izgradnju autoceste u FBiH uloženo 1,2 milijarde KM. Vrlo brzo ćemo početi sa puštanjem u promet novoizgrađenih kilometara autoceste, te Vas pozivam da dođete na otvorenja u svojstvu predsjednika SBB, ministra sigurnosti ili bivšeg vlasnika Dnevnog avaza i TV Alfa da svjedočite tome", naveo je Nikšić.

U Otvorenom pismu Nikšić postavlja pitanje Radončiću zbog čega njegova stranka u Parlamentu FBiH nije podržala antikorupcione zakone i čega se to Radončić boji.

"Podsjećam Vas da je upravo Vaša stranka u Parlamentu FBiH bila najveći zagovornik obaranja Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Prijedloga zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine bez da ste na te zakone ponudili barem jedan konkretan amandman", navodi se, između ostalog.

Zašto ste (Radončiću) protiv kažnjavanja rada nacrno i zaštite radnika, pita Federalni premijer, čiju ostavku je tražila grupa demonstranata.

"Kažete da Vlada FBiH nije uradila ništa da zaštiti prava radnika u FBiH. Ponovo ste uhvaćeni u laži. Vaša stranka je tri puta obarala Zakon o prekršajima koji predviđa drakonske kazne za izrabljivanje radnika. Objasnite javnosti hoćete li četvrti put promijeniti mišljenje jer će i ovaj zakon sigurno vrlo brzo biti ponovo predložen Parlamentu FBiH, pa tako i zastupnicima Vaše stranke", navodi.

Na kraju Nikšić kaže: "Ministre sigurnosti, predsjedniče SBB-a i bivši vlasniče Dnevnog avaza i TV Alfa, javno Vas pozivam da napravite listu privatizacijskih pljački ili bilo kojih drugih kriminalnih djela, koje po Vašem mišljenju trebaju procesuirati tužiteljstva u BiH. Javno tvrdim da ću tu listu potpisati bez čitanja i zajedno sa Vama je odnijeti u bilo koju policiju i bilo koje tužiteljstvo u BiH. Samo Vas molim da mi dozvolite da na tu listu stavim privatizacijsko-stečajni cunami koji je sa lica zemlje obrisao nekada veliku firmu 'Alhos' Sarajevo, kao i da na tu listu stavimo privatizaciju Grafičko - izdavačke kuće 'OKO'. Čisto da se i to provjeri. Pošto Vi tvrdite da ste beskrupulozni borac protiv korupcije, vjerujem da ćemo ovu listu vrlo brzo predati nadležnim organima. Ja sam svoje prijedloge dao, a sve Vaše ću, ponavljam, potpisati bez čitanja", zaključuje Nikšić.

Klix.ba