Nikšić obmanuo javnost tvrdnjom da je EP HZHB od EP BiH kupila struju bez posredovanja „RUDNAPA“

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
Ne trepnuvši okom, Nikšić je hladno ustvrdio da su mediji krivo izvijestili javnost i da je Elektroprivreda HZ HB sudjelovala na posljednjem tenderu koji je raspisala Elekroprivreda BiH i da je kupila struju bez ičijeg posredovanja.

Piše: Asim Metiljević-Slobodna Bosna

Urednik magazina 60 minuta Bakir Hadžiomerović samo je klimao praznom glavom, jedva skrivajući radost što je premijer Nikšić raskrinkao laži zlonamjernih medija - među njima i Slobodne Bosne

No, i domaćin i gost emisije „60 minuta" previdjeli su jednu važnu činjenicu: uprava Elekroprivrede BiH, pod prijetnjom tužbe, dostavila je organizaciji Transparensy International kompletnu dokumentaciju s posljednjeg (a i jedinog) tendera raspisanog za prodaju viška električne energije u 2012. godini. Osim kupoprodajnog ugovora sklopljenog s beogradskim Rudnapom, čiju smo kopiju objavili u prethodnom broju Slobodne Bosne, uprava EPBiH dostavila je i listu svih sudionika na tenderu kao i detaljan izvještaj šestočlane tenderske komisije koja je bila zadužena za ocjenu pristiglih ponuda za otkup viška električne energije.

 

Ukratko, tenderom je oglašena prodaja 878,400 MWh električne energije, a prema Izvještaju tenderske komisije, pet od ukupno šest paketa kupila je beogradska kompanija Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića! Šesti, ujedno i najmanji ponuđeni paket koji je sadržavao svega 10 posto ponuđenih viškova, kupila je kompanija Repower Adria iz Sarajevo. Rudnap je dakle kupio 90 posto raspoloživih viškova električne energije, dok Elektroprireda HZHB nije kupila ni jedan megavat niti je, suprotno Nikšićevim tvrdnjama, uopće sudjelovala na raspisanom tenderu!

 

Kako smo ranije objavili, na raspisani tender EPBIH pristiglo je 11 ponuda, među ostalim na tender se prijavila i Elektroprivreda Crne Gore, Ćez Srbija, Korlea Slovačka (preko ispostave u Mostaru), sarajevska kompanija GEN-I, ali ne i Elekroprivreda HZ HB, koja ne samo da nije sudjelovala na tenderu nego je desetak dana kasnije objavila vlastiti tender kojim je oglasila nabavku nedostajućih količina električne energije za 2012. godinu. I na tom tenderu, kao i desetak dana ranije na tenderu EPBiH, pobijedila je beogradska kompanija Rudnap u vlasništvu Vojina Lazarevića.