Nikšić Kaplanu "majka", a Čamberu "maćeha"

Nermin Nikšić, nepotizam, država za čovjeka, Nermin Nikšić, Dragan Vrankić, Vlada Federacije, Nermin Nikšić, salmir kaplan, Vjekoslav Čamber, Nermin Nikšić, obmana, struja, Nermin Nikšić, vlada Federacije BiH, Nermin Nikšić, Zdenko Čosić, prevara, Nermin Nikšić, prosvjedi, ostavka, Zukan Helez, Nermin Nikšić, transkript, Vlada ZHŽ-a, Zdenko Čosić, Marinko Čavara, Nermin Nikšić, poplave, Novac, platformaši, CCI, BIH, Federacija BIH, Nermin Nikšić, Federacija BIH, Nermin Nikšić, HNŽ, zemljište
Nakon što je na daleki put iz Sarajeva do Tuzle krenula autobusom, kako bi skresala troškove, a na zasjedanja u Mostar nastavila po starom i dolazila službenim automobilima, Vlada šamara bezobrazne ministre koji kupuju nove automobile. Ali opet, po nekim čudnim pravilima.

Od kulture i sporta, kojim Kaplan upravlja u Federaciji, možemo čuti samo vozačku nekulturu i strast ministra za sportskim navijanjem.

Tako je ministar rada i socijalne skrbi, Vjekoslav Čamber, dobio šamarčinu zbog kupovine novog automobila. Pravdao se ministar, u vremenima u kojim opravdanja ne prolaze, kako se plaši da će mu automobil stati na putu. No, brižni premijer, koji je jednom sjeo ministarsku ekskurziju do Tuzle, smatra kako nema smisla potrošiti novac, kojeg mnogi ne znaju ni nacrtati.

No, čudna su pravila kojima brižni premijer Nermin Nikšić čuva dupe ministra kulture i sporta. Mediji su Salmira Kaplana uhvatili u vinogradu kraj Mostara sa slupanim službenim automobilom. Potom se pisalo kako ministar kulture i sporta nema vozačke kulture u rodnome gradu, a nakon toga se pisalo kako Kaplan službenim automobilom ide na meč čovjeka koji nastupa pod njemačkom zastavom. Doduše, izvrstan sportaš svaku priliku koristi da promovira BiH, ali izlomljeni entitet nema nikakve koristi od toga što je Kaplanovo dupe vidjelo puta i što je iz petnih žila navijao.

Ministar Kaplan, jedan od najtiših ministara u Nikšićevoj ekskurziji, ne smatra potrebnim opravdati se, zanijekati ili reći bilo što o vozačkim izletima. Od kulture i sporta, kojim Kaplan upravlja u Federaciji, možemo čuti samo vozačku nekulturu i strast ministra za sportskim navijanjem.

Opravdao se samo za bezobzirno prelaženje ceste u Bjelorusiji, gdje ga je policija morala upozoriti da u normalnim zemljama i životinje znaju gdje se prelazi ulica. Tako se opravdao da zna hodati, i da ga je ponijela navijačka atmosfera i kiša od koje je bježao, ali se ne želi opravdati što ga je ponijelo pa je završio u vinogradu kraj ceste.

Čudna su pravila Vlade Federacije. Ako izuzmemo ljudsku i političku odgovornost, prema kojoj bi se svaki normalan čovjek opravdao ljudima koji su mu dali na korištenje taj automobil, mogla bi se u sve uvući i žica koja veže i steže stvari u platformi.

Naime, kažnjen je i javno osramoćen ministar iz HSP-a, ali je sve tiho kada je riječ o ministru iz SDA. Valjda kako bi se vidjelo tko ima više odgovornosti za držanje platforme i koliko je tko važan. Oni, koji vole zadirati dublje, mogli bi okrenuti vodu na priču kako se kažnjavaju opet samo Hrvati. Vladajuća SDP pere ruke kako stigne, pa je tako na vijest o sramotnoj odluci da se tuga zbog odvojenog života pojačava s 200 KM, kroz medije u kojima rade stranački špijuni, rekla kako je potpis na to stavila ''nestranačka'' osoba. Kao da sirotinja ne zna da su ''nestranački'' samo oni koji su na rubu.

No, u svemu je jasna samo jedna stvar. Federalna Vlada uporno maže oči i blamira se kao pripita ekipa s ekskurzije s polupijanim profesorom na kondukterskom mjestu.

Trkoškovi se režu smiješnom vožnjom autobusom do Tuzle, a rezanja nema u vožnji do Mostara. Kupljeni automobil se vraća u prodavaonicu kao da je riječ o tijesnim gaćama, a slupano službeno auto i punjenje rezeorvara za pražnjenje ministrovih navijačkih nagona ostaje prešućeno.

Piše:[Berislav Jurič | bitno.ba]