Nikola Krešić i Mate Pavković nezakonito na čelu EP HZ HB

nikola krešić
...Bosne Nikole Krešića i Mate Pavkovića, te dioničara Huseina Ahmovića i izrazila iznenađenje što u donošenju privremene mjere kojom je zaustavljena njihova smjena, Općinski sud u Sarajevu nije konzultirao Vladu kao vlasnika ove javne kompanije. Naime, Općinski sud u Sarajevu je, po do sada neviđenoj ažurnosti, zakratko produžio "život" dvojici "platformaških" direktora prihvaćajući kao ispravna njihova stajališta, odnosno odvjetnika, izričući mjere nepostupanja prema donesenim odlukama sa skupštine o izboru nove uprave i nadzornog odbora.

"Sud je citirano odluku na prijedlog predlagatelja donio bez prethodnog obavještavanja i saslušanja protivnika predlagača", upozorili su iz Vlade koja je prihvatila stajališta pravobraniteljstva. Neistinitim su naveli da je obavijest o sazivanju skupštine EP HZ HB objavljena na web-stranici nakon objavljivanja u dnevnim novinama. Pri tome su neutemeljenim ocijenili navode "platformaških" direktora koji su se praktično nastojali zaštititi argumentima ministara Demokratske fronte da su ministarstva vlasnici javnih poduzeća, te su citirali Zakon o gospodarskim društvima kojim se isključivo navodi da "neprivatiziranim kapitalom i imovinom poduzeća..., upravlja i raspolaže vlada nadležna za upravljanje državnim kapitalom u tom poduzeću". Vlada je odbacila tvrdnje da nije dala suglasnost Amri Đendušić da bude zastupnica na skupštini EP HZ HB, te da je u sukobu interesa jer je savjetnica premijera Federacije BiH. Posebno sporni su navodi Krešića i Pavkovića, odnosno njihovih obrana jer su se žalili na imenovanje v. d. članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala do okončanja natječajne procedure upravo stoga jer su na taj način i došli na pozicije u elektroprivrednim poduzećima kada im je to omogućila nelegalna koju je podržao dio međunarodne zajednice, piše Večernji list.

Posebno stoga jer je članovima NO 28. lipnja ove godine i formalno istekao četverogodišnji mandat. Vlada je ocijenila posebno spornim to što se ne provode njezine odluke tvrdeći da je sada na djelu kršenje zakona i nanošenje štete Federaciji BiH.

"U slučaju neizvršavanja donesenih odluka skupštine, nastupila bi neprocjenjiva šteta za EP HZ HB i Federaciju BiH jer je ova kompanija trenutačno bez tijela upravljanja Nadzornog odbora kojem je istekao mandat, čime se onemogućava redovito i neometano poslovanje ovog gospodarskog subjekta", zaključili su iz Vlade Federacije BiH.