Nijemci pišu o arapizaciji BiH, domicilno stanovništvo je zabrinuto

BIH, arapi
...umjereni islam koji je otvoren prema svijetu, u oči upadaju potpuno pokrivene žene u crnom - stoji, između ostaloga, u uvodu analize portala BR24 koji donosi priču pod nazivom "Arapi u BiH", prenosi Deutsche Welle.

Ističu da sliku Sarajeva sve više određuju vjernici i pobornici stroge interpretacije islama.

- Oni dolaze iz država Perzijskog zaljeva, ili kao turisti ili kao biznismeni koji rade poslove na Balkanu.

Mnogi, međutim, kupuju ili grade objekte u velikom stilu. Veći dio domicilnog stanovništva na to gleda s ljutnjom i zabrinutošću - naglašavaju u tekstu i citiraju jednu poznatu sarajevsku novinarku koja je rekla sljedeće:

- Nismo ksenofobični, ali imamo osjećaj da se naša zemlja prodaje - kazala je.

Pišu i kako je prisutan strah od selefija, koji žive po udaljenim selima, koja se nalaze dužinom bivše linije fronta. Pitanje kupnje građevinskih zemljišta koje Arapi ograđuju visokim zidovima, s urbanističkog stajališta zabrinjavajuća je i za stručnjake, među kojima je dr. arhitekture i urbanizma Nasiha Pozder.

- Imali ste priliku i u javnosti vidjeti sve te projekte koji se kasnije predstavljaju kao velike investicijske priče i kapitalni projekti. Ja obično postavljam pitanje koliko su ti projekti kapitalni i za koga su dugoročni.

Onog trenutka kad vi prostor trajno uzurpirate, kada ga trajno opteretite izgradnjom, pogotovo tamo gdje nije bila planirana, dugoročna isplativost postaje sve samo ne dugoročna, rekao je Pozder.

(Večernji list BiH)