Nihadu Bojadžiću za zločine nad Hrvatima u logoru Armije RBiH u Jablanici godina dana zatvora

nihad bojadžić, ratni zločin, Jablanica
...e optuženik Nihad Bojadžić proglašen krivim za zločine počinjene nad ratnim zatočenicima u „Muzeju - Bitka na Neretvi" u Jablanici.

Nihad Bojadžić proglašen je krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zatočenika iz članka 144. Kaznenoga zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je preuzet temeljem Zakona o primjeni Kaznenoga zakona Republike BiH i Kaznenoga zakona SFRJ i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Optuženik Nihad Bojadžić je proglašen krivim što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnoga odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike Bosne i Hercegovine „Zulfikar", radnjama opisanim u točkama 1., 2. i 3. izrijekom presude, za vrijeme rata i oružanoga sukoba, kršeći pravila međunarodnoga prava, mučio ratne zatočenike zatočene u objektu „Muzej - Bitka na Neretvi" u Jablanici i prema istima nečovječno postupao, priopćeno je iz Suda BiH.

Istom presudom optuženik Nihad Bojadžić je oslobođen optužbe za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnoga stanovništva iz članka 173. stavak 1. točke c), e) i f) KZ BiH i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zatočenika iz članka 175. točke a) i b) KZ BiH, a sve u svezi s člankom 180. stavak 1. i člankom 29. KZ BiH.

U postupku odlučivanja o produljenju mjera osiguranja nazočnosti optuženika nakon izricanja prvostupanjske presude, Sud je donio rješenje kojim jamstvo određeno rješenjem Suda BiH od 26.04.2013. godine prema optuženiku Nihadu Bojažiću ostaje i dalje na snazi, priopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, Bojadžića je optužnica teretila da je, kao tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar", odgovoran za mučenja, nečovječna postupanja, prisiljavanja na rad i silovanja civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika HVO zatočenih u objektu muzeja u Jablanici u ljeto 1993. godine.

Vecernji list