Nezaposleno čak 63,1 posto mladih!

posao, krediti, posao, posao, nezaposlenost, posao, karijera, posao, FBIH, posao, posao, nezaposlenost, studenti, poslodavci, posao, nezaposlenost, posao, posao, karijera, nezaposlenost, posao, FZZ, grčka, nezaposlenost, Livno, posao, Livno, posao, radnici, praznici, blagdani, neradni dan, posao, učenici, studenti, nezaposlenost, posao, nezaposlenost, posao, BIH, oglas, štela za posao, posao, posao, nezaposlenost, posao, zapošljavanje, nezaposlenost, posao, posao, biro, BIH, nezaposlenost, Mladen Bošković, nezaposlenost, posao, BIH, omladina, posao, Rama, prozor/rama, nezaposlenost, posao, posao, nezaposlenost, poduzetnik, javna poduzeća, posao, zapošljavanje, mostarski crnjaci, zanimanja, popis, nezaposlenost, posao, razgovor za posao, posao u inozemstvu, nezaposlenost, HNŽ, zavod za zapošljavanje, posao, inžinjeri, Hrvati, posao, želje, Njemačka, priča, gastabajter, demant, Fra Zvonko Tolić, posao, nezaposlenost, posao iz snova, posao, BIH, dijaspora, odlazak, odlazak na rad u inozemstvo, odl
Istodobno, Bruxelles je upozorio da bez ekonomskog napretka nema članstva u Uniji.

U ovom izvještaju na više mjesta se potcrtava ekonomska stagnacija BiH, što potvrđuju podaci u ovoj godini koji govore o padu industrijske proizvodnje za 6,5 posto, robnog izvoza za 4,3 posto, zatim deviznih rezervi za 4,1 posto, piše Dnevni avaz.

Tržište rada

Tržište rada, kako se naglašava, u BiH postaje sve ugroženije. Najveći pad zaposlenosti bilježi se u onim gospodarskim granama koje trebaju biti lokomotive gospodarstva, a to su graditeljstvo, poljoprivreda i prerađivačka industrija.

U izvještaju se navodi i alarmantno visoka stopa nezaposlenosti među mladima, koja iznosi 63,1 posto za osobe u dobi između 15 i 24 godine! Zaključuje se da su šanse za dobivanje posla, pogotovo za mlade osobe, vrlo male.

Već četiri godine zaredom, kako se konstatira, u FBiH nema napretka u procesu privatizacije. Vladavina prava i implementacija zakona čak i u ekonomskom sektoru dosta je slaba, dok je pravosudni sustav prilično neučinkovit.

Izvršenje ugovora

Izvršenje komercijalnih ugovora, kako se konstatira, često je nedopustivo dugotrajan proces. U prosjeku se radi o 37 procedura koje treba ispuniti, što traje, kako je utvrđeno u određenim slučajevima, i do 595 dana!

Sveukupno, slaba vladavina prava, korupcija i nepouzdano implementiranje ugovora nastavljaju utjecati na poslovno okruženje. Učinkovitost financijskog posredovanja i kreditne aktivnosti dobivaju na snazi, ali istovremeno postoje indicije da vlasti potiskuju privatne investicije - upozoreno je u izvještaju Europske komisije o napretku BiH za ovu godinu.