Nezaposlene majke iz HBŽ-a će dobivati rodiljske naknade

porod, bolnica, rodilje, naknada, bebe, porodilje, porod, zdravlje, porodilje, povećanje porodiljnih naknada, porodiljsko, porodilište, jednokratna pomoć za porodilje, porodiljna naknada

Naime, zastupnici Skupštine Hercegbosanske županije su na svojoj posljednjoj sjednici donijeli odluku o pravu na novčanu naknadu nezaposlenim majkama i odluku o izmjenama i dopunama odluke o pravu na naknadu umjesto plaće majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, piše Vecernji.ba.

Naknada umjesto plaće

Govoreći o odluci o pravu na naknadu nezaposlenim majkama i pravu na jednokratnu naknadu za opremu novorođenčeta, ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Dragoslav Topić je kazao kako je potrebno nezaposlenim majkama, koje imaju velikih poteškoća u osiguravanju osnovnih sredstava za život, donekle olakšati financiranje potreba novorođene bebe u prvoj godini života.

Prema toj odluci, visina novčane naknade bi bila 100 KM mjesečno po novorođenom djetetu i trajala bi do navršene godine dana starosti djeteta. Kao razlog donošenja odluke o izmjenama i dopunama odluke o pravu na naknadu umjesto plaće ženi odnosno majci za vrijeme odsutnosti s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta, ministar Topić je naveo potrebu da se majkama koje su u radnom odnosu s područja HBŽ osigura primanje naknade umjesto plaće za vrijeme dok se nalaze na rodiljskom dopustu i nakon istjecanja vremena od 60 dana za podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ali u razmjernom broju mjeseci od podnošenja zahtjeva pa sve dok se koristi rodiljski dopust.

U preciziranju naknade umjesto plaće, ministar je istaknuo 100-postotni iznos od ostvarene osnovne plaće, ostvarene za redoviti rad i uvećane za minuli rad koju je žena odnosno majka ostvarila u mjesecu koji je prethodio.Inače, problem rodiljskih naknada je izražen u svim županijama u BiH.

ZH županija

Kada je riječ o županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, dosada je jedino ZHŽ isplaćivao rodiljske naknade i nezaposlenim majkama. Inače, u ovoj županiji je dugo bio prisutan problem neredovite isplate rodiljskih naknada, što novi saziv Vlade pokušava popraviti. Tako je u sedam mjeseci mandata ove Vlade uplaćeno ukupno 10 rodiljskih naknada. Prema riječima ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, cilj je do kraja godine kašnjenja u isplati svesti na minimum, naravno, koliko to bude dopuštalo stanje u proračunu ZHŽ. Inače, jučer su uplaćene rodiljske naknade za siječanj i veljaču 2015.

Problem rodiljskih naknada pokušava se riješiti i u Posavskoj županiji. Predsjednik Vlade PŽ-a Marijan Klaić pokrenuo je s mrtve točke 20 godina star problem isplate naknada po osnovi rodiljskog dopusta. Nastojanje je predsjednika Klaića prekinuti dosadašnju praksu u kojoj su neki imali izdašne privilegije, a neki diskriminaciju i nesigurnost.

Vlada će stoga, naglasio je predsjednik Klaić, na idućoj sjednici razmatrati uredbu o rodiljskim naknadama svim zaposlenim majkama, čime se želi otkloniti golema diskriminacija rodilja između privatnog i javnog sektora i uvesti rodiljska naknada svim ženama koje su u radnom odnosu, bez obzira na status poslodavca kod kojeg imaju zasnovan radni odnos.

U Srednjobosanskoj županiji rodiljsku naknadu imaju samo zaposlene majke, a u Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne postoji rodiljska naknada. U ovoj županiji majke imaju pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 400 konvertibilnih maraka, međutim, zbog činjenice da u ovoj županiji još uvijek nije formirana Vlada, isplata kasni više od osam mjeseci.