Nevjerojatno ali istinito: Od sredine lipnja u FBiH se ne može registrirati nijedna nova tvrtka

posao, berza rada, HNŽ, pripravnici, posao, posao, karijera, BIH, tvrtka, registracija, posao, pravila, izbjegavanje, Zavoda za zapošljavanje, zavod za zapošljavanje, zapošljavanje preko veze, posao, posao iz snova, razgovor za posao, posao u inozemstvu, Jajce, gospodarstvenici, startup kompanije
Na sudovima se navodno nalazi mnoštvo novih zahtjeva za registraciju tvrtki koje bi zasigurno osigurale nova radna mjesta, međutim do daljnjeg je sve blokirano. Ekonomski analitičari tvrde kako je ovakav propust Ministarstva pravosuđa nedopustiv. "Nevjerojatno je da stavka u kojoj smo godinama već među najlošije rangiranim, a to je sporost u registraciji poduzeća, sada poprima još ozbiljnije razmjere. Sada se uopće ne mogu registrirati poduzeća. Ne mogu zamisliti kakva će to biti poruka, ne samo stranim investitorima, već i domaćim poduzetnicima", kaže u razgovoru za portal Klix.ba Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Ističe da će posljedice biti katastrofalne, a sve zbog banalne stvari kao što je nabava novog softvera. "Ogromne su to posljedice za imidž BiH i uvjete poslovanja. Kako da poželite poslovati na tržištu gdje ne možete registrirati tvrtku? Ne vidim ni dovoljno intenzivne aktivnosti da se nešto promijeni, što je dodatno zabrinjavajuće", rekao je Gavran. Naglašava da su među najviše oštećenima nezaposleni u FBiH. "Nakon nedavnih poplava, ali i višegodišnjih ekonomskih šteta, ne može biti većeg prioriteta od otvaranja novih radnih mjesta i punjenja proračuna. Ponovno se pokazuje da je u velikoj mjeri otežano otvoriti novu tvrtku i zaposliti ljude. Na ovaj način smo zaključali vrata stranim investitorima i sasvim zaustavili zapošljavanje. Oni koji imaju kapital jednostavno će prijeći u drugu zemlju i tamo registrirati tvrtku", rekao je Gavran. Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić ističe da javni sektor u BiH već duže vremena nije efikasan. "Svaka država treba efikasan javni sektor. Ovaj slučaj je još jednom pokazao da imamo staromodnu, neefikasnu i preveliku administraciju. Žalosno je to što se dogodilo. Vjerojatno će se ovaj problem riješiti ubrzo, poduzeća će se moći registrirati, ali već je načinjena nepopravljiva šteta", rekao je Čičić te dodao da nositelji javnih dužnosti u BiH ne obavljaju dobro svoj posao. Podsjetimo, od 17. lipnja na području FBiH se ne može registrirati nijedna tvrtka (d.o.o). Naime, svi registracijski sudovi u FBiH više nemaju elektronsku komunikaciju s Poreznom upravom i Upravom za neizravno oporezivanje. Zbog ovih problema, Sud više ne može provesti postupak registracije poslovnih subjekata.

Marija Medić/ VLM