Nevenko Herceg: Hrvatski narod već je odavno svjestan da je zajedništvo jedini jamac da će nas i dalje biti na ovim prostorima

Dragan Čović

Interviju za naš portal dao je  dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i nositelj liste HDZBiH/HNS za Skupštinu HNŽ koja je ostvaila izvanredan rezultat na izborima.

Za početak čestitke na sjajnim izbornim rezultatima.  Iskreno, jeste li se nadali ovakvim rezultatima u kojima je Vaša lista pomela konkurenciju?

" Očekivao jesam jer vjerujem u onu narodnu da vinogradu nije potrebna molitva, nego motika... Hoću kazati kako su ovakvi, više nego dobri izborni rezultati izravna posljedica svega onoga što smo tijekom proteklog razdoblja radili i ostvarili, a što je u konačnici honorirano povjerenjem birača. Nije dovoljno, kako neki misle, raditi il' stvarati privid nekog rada samo tijekom predizborne kampanje i očekivati da to birači prepoznaju. Upravo suprotno, birači honoriraju samo one koji odgovorno i dosljedno cijelo vrijeme rade, a ne samo uoči izbora. Ipak, bez obzira na sve dobro što smo uradili u HNŽ-u, moram priznati kako je ovakav sjajan izborni rezultat čak i iznad mojih očekivanja. Stoga i u ovoj prigodi zahvaljujem svim našim biračima koji su prepoznali naše napore i iznova nam dali svoje povjerenje. Uvjeren sam kako ćemo opravdati povjerenje i očekivanja naših birača".

 Osim što je Vaša lista pomela konkurenciju, Vi ste i više nego uspješno vodili predizbornu promidžbu HDZ BiH i koalicija stranaka HNS-a, i rezultati te promidžbe su danas itekako vidljivi?

" Da, točno je da sam vodio Odjel za promidžbu i javne skupove Izbornoga stožera HDZ BiH i stranaka koalicije HNS-a. Iako su u postizbornom vremenu najvažniji rezultati, a i oni su što se nas tiče itekako vidljivi, mi smo izuzetno ponosni na način na koji smo vodili cijelu kampanju koja je bila programska, apsolutno dostojanstvena i pozitivna, sa snažnim porukama zajedništva, razvitka i o(p)stanka. Za razliku od drugih, onih koji su se manje-više bavili nama, mi smo pokušali biti konstruktivni, prepoznati probleme i kroz program ponuditi kvalitetna rješenja. Danas je više nego jasno da je takav programski pristup naišao na odobravanje birača koji su nam dali svoju potporu".

Sjajni rezultati HDZ-a BiH i HNS-a za sve razine vlasti pokazatelj su da su Hrvati shvatili da jedino Zajedništvo garantira ostanak i opstanak na ovim prostorima. Slažete li se s tom konstatacijom?

"Osobno držim kako je hrvatski narod već odavno svjestan da je zajedništvo jedini jamac da će nas i dalje biti na ovim prostorima. Zato su, naravno uz naš program i dosljednost, dobro prihvaćene i naše naše poruke o zajedništvu, razvitku i o(p)stanku. Sad se od hrvatskih političara očekuje da konačno jasno artikuliraju političke ciljeve hrvatskog naroda, a to je prije svega jednakopravnost koja nam kao konstitutivom narodu pripada".

 Izborni zakon omogućio je još jedno preglasavanje i nametanje Hrvatima člana predsjedništva. Hrvati su jasno i glasno poručili da Željko Komšić nije njihov predsjednik, te da je nepoželjan na prostorima gdje žive? Da li je ta poruka dovoljno glasna da dođe do međunarodne zajednice?

"Dogodilo se upravo ono na što smo uporno ukazivali tražeći da se provede odluka Ustavnog suda i promijeni Izborni zakon. Neke, a danas znamo i koje, politike i stranke ponovno su osmislile i provele već dva puta viđeni izborni inženjering, i zahvaljujući brojnosti svoga naroda izabrali dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Jedino što je u tome dobro je činjenica da su sve maske konačno pale. Oni koji se inače najviše kunu u Bosnu i Hercegovinu, iz čistog su „domoljublja" osmislili s i proveli projekt koji je izravno usmjeren na rušenje njezinih temelja. Nema budućnosti za BiH bez poštivanja legitimne volje svakog od tri njezina konstitutivna naroda. Vjerujem kako je to konačno jasno i predstavnicima međunarodne zajednice. Za dobro BiH i svih njezinih građana iskreno se nadam kako neće ponoviti pogreške kakve su napravili sastavljajući razne alijanse i platforme koje, to je danas potpuno jasno, nikome nisu donijele dobro već su dodatno otežale i usložnile ionako teško i složeno stanje u BiH".

 Nakon svega ključ formiranja vlasti za sve razine je u rukama HDZ-a BiH i HNS-a. Koji su to uvjeti ispod kojih se neće ulaziti u nikakve koalicije i formiranje vlasti?

" Kada je u pitanju HDZ BiH i njegovi koalicijski partneri ono što je sigurno jeste da ćemo tražiti partnere u onima koji zagovaraju slične vrijednosti i imaju iste ili slične programske prioritete i ciljeve. Tko će to biti, vidjet ćemo... Apriori ne isključujemo gotovo nikoga, međutim, ono što uistinu teško dolazi u obzir je suradnja s onima koji na najgrublji način gaze demokratske standarde i volju jednog naroda priznajući samo onu „demokraciju" i one demokratske standarde koje oni "kroje i utvrđuju" po svojoj mjeri i za svoj račun. Ako inicijatori i kreatori izbornog inženjeringa nastave kreirati „rješenja" kojim bi se nastavila ignorirati volja hrvatskog naroda, a Hrvatima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na federalnoj i državnoj razini nametale neke nove „Sejde", više je nego jasno kako ćemo dugo, uistinu dugo čekati novu vlast. Što bi to značilo za građane BiH, bolje je i ne zamišljati".

6. Postoji li kod izabranih bošnjačkih predstavnika spremnost da se konačno ova država uredi po volji svih naroda koji u njoj žive i da kao takva krene u bolje sutra?

"To je pitanje koje bi trebalo postaviti njima, predstavnicima bošnjačkog naroda, od Džeferovića i Komšića na dalje i na koje bi svi oni čim prije trebali dati odgovor. Na žalost, činjenice i događaji vezano uz izbore i izborne „majstorije", ali i neka druga otvorena pitanja, ne daju puno razloga za optimizam. Iako je teško povjerovati, objektivne činjenice ukazuju da neki u trećem tisućljeću snuju o „povratku" u srednji vijek... Ipak,, treba vjerovati kako će kod bošnjačkih predstavnika, ne bočnjačkog naroda nego njegovih predstavnika, konačno proraditi razum i svijest da „mišići", preglasavanja i nametanja ne donose dobra rješenja i da nas time vraćaju u daleku i ne baš dobru prošlost".

7. Pitanje svih pitanja je žele li političke elite iz Sarajeva modernu i funkcionalnu državu koja će krenuti prema Europskoj uniji i eurointegracijama?

" Da, to je pitanje svih pitanja. Evidentno je da određeni krugovi deklarativno zagovaraju modernu državu, ali ustvari istinski žele samo onu u kojoj će brojniji narod dominirati nad ostalima. A to nije niti moderno, a još manje demokratski i funkcionlano. Najeklatantniji primjer stvarnih namjera političke elite iz Sarajeva ogleda se u izboru Željka Komšića. Jedno su govorili, drugo mislili i odradili... Govore tobože o zapadu i euroatlanskim integracijama dok misle o nekakvom istoku i rade sve samo da BiH ne postane funkcionalna država ... Mi na njihovu žalost nismo niti za srednji, ni za daleki, a bogme ni za bliski istok".

Sarajevski mediji su na nož dočekali najavu koalicije koju su najavili Milorad Dodig i Dragan Čović. Nije li to čudno kada se zna da su ta dva lidera dobili ogromnu potporu svojih naroda na izborima i kada je jasno da se bez njih ne može formirati vlast u državi?

"Nije dobro da mediji izlaze izvan okvira njihove temeljne zadaće. Što god činili ti, kako Vi kažete sarajevski mediji, ipak će morat prihvatiti činjenicu da su birači - Hrvati i Srbi - najsnažniju potporu dali upravo gospodi Čoviću i Dodiku. Stoga je prirodno i logično da ta dva lidera, a na temelju dobivene potpore svojih naroda, međusobno razgovaraju o modalitetima suradnje i traže najbolja rješenja s legitimnim predstavnicima trećeg, bošnjačkog naroda".

 Do ovih izbora u našoj županiji vladala je koalicija HDZ BiH i SDA. Iako je nezahvalno možete li prognozirati tko će vladati u županiji u sljedećem mandatu?

" Netko pametniji od mene davno je kazao kako glasači (građani) ne rješavaju pitanja, ali odlučuju tko će ih rješavati. Kada je riječ o HNŽ naši građani su dosta jasno rekli tko će u njihovo ime u idućem mandatu rješavati pitanja iz županijske nadležnosti. Lista HDZ BiH i koalicije stranaka HNS-a ima 13 zastupnika (43%) u novom sazivu Skupštine i svakako najveću odgovornost za formiranje vlasti. Sa zastupnicima druge dvije hrvatske stranke u Skupštini HNŽ, hrvatski blok ima 16 skupštinskih zastupnika (53%) što otvara dosta široke mogućnosti u traženja partnera za formiranje vlasti. Međutim, politika je preozbiljna stvar da bi bila prepuštena ishitrenim i ad hoc rješenjima, a još manje nagađanjima. Upravo zato ne mogu i ne želim eksplicitno odgovoriti na Vaše pitanje je li ova ili ona stranka poželjni ili potencijalni partner u vlasti".

 Sudeći po reakcijama građana oni očekuju da ostanete na čelu županijske vlade i da završite sve ono dobro što je započeto. Kakve su Vaše osobne ambicije?

" Na mjesto predsjednika županijske Vlade došao sam odlukom stranačkih tijela, a na prijedlog vrha stranke. Hoću li i dalje ostati ovdje ili odlazim na neko drugo mjesto, razgovarat će se unutar stranke i koalcijskih partnera, a jedino u što sam siguran jeste da će se donijeti najbolje i za sve prihvatljivo rješenje. Moje osobne ambicije najmanje su bitne, ali pitat ću se naravno i ja nešto oko toga".

HERCEGOVINA.info