Neum - Stolac: Probijen tunel Žaba kod Neuma

Neum, stolac neum, Denis Lasić, Fadil Novalić, ljubo pravdić

Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om.

Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u listopadu prošle godine.

- Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju kompletni radovi na tunelu biti završeni - kazao je on.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom natječaju Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru - Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH.

- Ovo je vrlo značajan pothvat i nadam se da će se u naredne dvije godine ostvariti taj san koji sanjamo od Austrougarske, tj. da istupimo neumskom zaljevu slobodno i bez graničnih prijelaza - izjavio je nakon obilaska tunela premijer Novalić.

Ministar prometa i veza F BiH Denis Lasić, ističući značaj projekta, odnosno dugo najavljivane ceste Neum-Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenog.

- To samo još jednom pokazuje ozbiljnost rada te se zahvaljujem svim ljudima na terenu koji su najviše doprinijeli ovom projektu - poručio je federalni ministar.

Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će cesta olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj toga kraja.

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 milijuna maraka, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i natječaj za izgradnju dionice Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. srpnja.

Federalna vlada je za gradnju ceste Neum - Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, izdvojila 40 milijuna eura.