Neum i Ploče: EU razmatra slobodne koridore

Od promjena izvoznih kvota, do rješavanja problema koji korijene vuku još iz nekadašnje zajedničke države. Prolaz kroz Neum i Luka Ploče u tadašnjoj Jugoslaviji nisu predstavljali faktore neslaganja, no uspostavom državnih granica između Hrvatske i BiH, postali su goruća pitanja, javlja Al Jazeera Balkans.

Njihovo rješavanje neće biti moguće bez sudjelovanja Europske komisije - a kako bi se Bosni i Hercegovini izašlo u susret - čini se da će Europa morati pristati i na odstupanje od svoje pravne prakse, izvijestio je novinar Al Jazeere Ivan Pavković.

Na prilazima Neumu užurbano se radi, a novi granični prijelazi uskoro će biti gotovi. I s jedne i s druge strane granice kalkuliraju što će oni značiti nakon prvog srpnja, kada bi Hrvatska trebala ući u Europsku uniju. Neum će se naći između dvije granice, a Dubrovnik je njime odsječen.

Načelnik općine Neum Živko Matuško je kazao:

- Mislim da će promet ljudi biti isti. Ništa se posebno neće promijeniti, da će se prometovati kao što se i dosada prometovalo. Promet robe, kako biljnog i životinjskog porijekla, bit će znatno otežan - kaže Matuško.
Tu su i Ploče, zanimljive zbog luke i prometa roba prema Bosni i Hercegovini. Sarajevu je ključan trgovinski koridor. Pitanje je riješio Sporazum Tuđman - Izetbegović, no u Hrvatskoj on nije nikada ratificiran, jer je predviđao zajedničko upravljanje lukom.

- Praktično, na određen način narušava suverenitet Republike Hrvatske i vjerujem da je, nakon svega, taj Sporazum i u Hrvatskoj i u BiH kao takav napušten. Vidjelo se da taj model ne bi mogao funkcionirati - ocijenio je gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.


Postoji obostrani interes da se pitanje riješi koridorima. Hrvatska, odnosno Europska unija, spojila bi se s odsječenim dubrovačkim dijelom koridorom iza Neuma, a Bosna i Hercegovina slobodnim željezničkim prolazom sa strateškom lukom. Sarajevo inzistira na zajedničkom rješenju.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković je kazao:

- Mi, bosanskohercegovačka strana, mislimo da je to vezani paket i da to treba u tom vezanom paketu razriješiti.
Pregovori se, zapravo, vode s Europskom komisijom, jer, da bi BiH dobila traženi prolaz, moraju se napraviti odstupanja od europske pravne stečevine. Bruxelles je popustio, ali BiH traži potpuno odstupanje. Ono znači promet preko Ploča svih roba bez ograničenja.

- Ono što je predmet daljnjih pregovora jeste to što mi mislimo da je potrebno obaviti potpunu derogaciju, dok u Europskoj komisiji u ovom trenutku misle da s postojećom derogacijom, koju su obećali, ili već prihvatili u pregovorima, je u potpunosti zadovoljen interes BiH - pojašnjava Perković.

BiH zahtijeva i odstupanja u smislu slobodnih tranzitnih ruta za izvoz u Tursku, Moldaviju, europsku zonu, te treće zemlje. Zasad nije jasno je li taj zahtjev u istom pregovaračkom paketu. Što se Neuma i Ploča tiče, dosadašnji pregovori daju zaključiti kako su slobodni koridori konačno rješenje.