Nestabilno vrijeme: Pljuskovi nas očekuju i idućih deset dana

Posljednji petak u srpnju bio je najhladniji dan u ovom vremenskom razdoblju, kazali su nam jučer u Federalnom hidrometeorološkom zavodu. Iako će prognoza za idući mjesec kolovoz biti konačna tek početkom idućeg tjedna, prema prvim najavama, nestabilno, oblačno i kišovito vrijeme s grmljavinom pratit će nas i u prvoj trećini kolovoza.

Piše: Nermin Bise / Dnevni list

Danas jednodnevno stabiliziranje

Dežurni meteorolog u HMZ-u FBiH Damir Šantić u izjavi za Dnevni list rekao je kako se tijekom današnjeg dana može očekivati kratkotrajno stabiliziranje vremena.
- U ponedjeljak se očekuje kiša i na Jadranu, posebice će biti izražena na sjevernom dijelu mora, dok će kiša zaobići područja u središnjem dijelu Jadrana i na jugu. Ono što je možda još zanimljivo jest činjenica da se ni na moru temperatura neće dizati znatno iznad 30 stupnjeva, što nije adekvatna temperaturna vrijednost za ovaj dio ljeta, rekao nam je Šantić.

Na Jadranu bez vrućine

Ipak, kad je riječ o predstojećem vikendu, prognoza vremena za Jadran nije tako ni nepovoljna.

Iz hrvatskog meteorološkog zavoda (CROMeteo) najavljuju kako će na moru danas biti djelomice ili pretežito sunčano uz vjetar sjeveroistočnog smjera i buru. Neće biti vruće, a te očekuje se sunčan i vedar dan, što će posebice biti izraženo u južnom dijelu BiH. Međutim, to će biti kratkotrajno, a dnevno poboljšanje neće donijeti značajan rast temperature. Već u nedjelju slijedi novi val naoblake praćene pljuskovima, a slično bi moglo biti i prva dva dana idućeg tjedna, rekao nam je Šantić.

Razdoblje u kojem građani najčešće koriste godišnje odmore ovog je ljeta mnoge razočaralo. Stoga, informacije o vremenskim prilikama duž Jadranske obale prate se s posebnim zanimanjem.

Temperatura će biti ispod prosjeka (između 25 i 28 stupnjeva).

Za sutra meteorolozi na Jadranu predviđaju pretežito sunčano pa će dnevne temperature malo porasti i kretati se između 25 i 30 stupnjeva. Za razliku od prognoze meteorologa u Sarajevu, njihove kolege u Hrvatskoj za idući tjedan imaju suprotnu najavu.

- Na Jadranu će od ponedjeljka biti sunčano, a tako će se nastaviti cijeli tjedan, priopćeno je iz hrvatskog meteorološkog zavoda. Netko će definitivno biti u pravu.