Nermin Nikšić: Dogovorena podjela pozicija u novoj Vladi FBiH

Nikšić nije želio da kaže na koji način je dogovorena raspodjela pozicija, jer to još nije za javnost, kao i da o imenima još ni sa kim nije razgovarao.

On je rekao novinarima u Mostaru da ne zna kada i kako će se riješiti započeta rekonstrukcija vlasti, ističući da će federalna Vlada do tada raditi u okvirima koje joj je zadao parlament da život u FBiH ne bi bio ugrožen.

"Vlada treba izvršavati svoje obveze. Mi ćemo razmatrati sva ona pitanja koja su ključna za život u Federaciji BiH, pri čemu ćemo se uzdržati od strateških odluka koje bi dodatno usložile stabilnost FBiH ili od nekih imenovanja", rekao je Nikšić.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja federalnoj Vladi upućena je Ustavnom sudu Federacije BiH na odlučivanje, jer je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 15. veljače većina delegata iz reda bošnjačkog naroda glasalo protiv smjene Vlade FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je 12. veljače nepovjerenje Vladi Federacije BiH na inicijativu nove parlamentarne većine koju čine SDP BiH, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990.

Fena