Nemiri na SDP-ovom brodu koji tone: Je li Komšić zabio autogol?

Siti nacionalističkih retorika, ljudi su se okrenuli ovoj partiji i dali im svoj glas. Od njihove pobjede na izborima, pa sve do sada narodno nezadovoljstvo i razočarenje je iz dana u dan sve veće.

Autor: NVO Agencija za političko komuniciranje Polis

Ispostavilo se da je SDP stranka jednog lica, Predsjednika Zlatka Lagumdžije. Predsjednik je svojim nadobudnim i bahatim ponašanjem iziritirao veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Koliko morate biti loš i bahat političar da vas narod za manje od dvije godine popljuje, proklinje i zamrzi, i to mahom oni koji su vam dali glas???

Bahatost je stav koji precjenjuje vlastitu vrijednost i vlastite vještine, potiče oholost, drskost, i prezirno ponašanje prema drugim ljudima. Nadobudnost i narcisoidnost pogoduju nastanku bahatosti. Za razliku od ponosa, bahatost karakterizira ponašanje osobe koja traži ili pokušava da uzme više nego što joj pripada.

Upravo takvo ponašanje Predsjednika SDP-a gledamo protekle dvije godine. Koliko morate imati debelu kožu na licu da ne podnesete neopozivu ostavku nakon što vas uhvate da se miješate u uređivačku politiku dnevnika Federalne televizije? FTV je javni servis i trebao bi raditi u službi informiranja javnosti, a ne u službi Zlatka Lagumdžije. S obzirom da je riječ o javnom servisu, a ne o privatnoj tv kući, razumljivo je i zašto je masa onih koji ne žele da plaćaju tv pretplatu.

Večeras smo se po ko zna koji put uvjerili da ta tv kuća radi u službi Zlatka Lagumdžije. Prilog u kojem su najavljivali da se Željko Komšić vratio na sve stranačke funkcije započeli su rečenicom: „Svi oni koji su otvarali šampanjac i likovali zbog raspada SDP-a pogriješili su...." .

Propaganda koju nam servira FTV svake večeri je iz tabora SDP-a i po mjeri Zlatka Lagumdžije. Tiranija koju je zaveo Predsjednik SDP-a u ovoj tv kući krši sve novinarske kodekse jednostranim i pristrasnim sagledavanjem problema te smo i večeras bili svjedoci da ovaj servis ne služi građanima Bosne i Hercegovine, nego kao najjače oružje lidera SDP-a za obračunavanje sa neistomišljenicima, širenje smutnje, sredstvo za vlastitu promociju i isticanje dobrih vlastitih poteza.

Ne ulazeći u motive zbog kojih je Željko Komšić dao ostavku u SDP-u, pa se vratio, jedno je sigurno, SDP je brod koji tone, i to u izbornoj godini, i ovaj događaj nam je najavio potpuni debakl i slom Socijaldemokratske partije. Večeras je Željko sam sebi zabio autogol i srušio vlastiti kredibilitet. Ono što im bh. javnost zamjera je i medijska šutnja. Ljude su emocionalno potresli, a onda im dva dana nisu dali informaciju šta se dešava, nego su molili za strpljenje. Na press konfereniciji je Lagumdžija arogantnim i bahatim tonom poručio da Željko Komšić ostaje u SDP. Mnogo toga je rekao, a ništa konkretno što bi gladnu javnost zadovoljilo.

Bezbroj floskula, klišeiziranih rečenica, bez konkretnih razloga o zemljotresu koji je pogodio SDP. Na budućim izborima će se uvjeriti da su bosanskohercegovačku javnost podcjenili misleći da će se zadovoljiti općenitim izjavama i pričanjem u prazno. Građani Bosne i Hercegovine su izabrali Željka Komšića i njegovu stranku i prema njima imaju moralnu odgovornost informirati ih koji su stvarni razlozi ostavke Željka Komšića.

U ovoj stranci ima dosta kvalitetnog kadra koji sigurno neće dovijeka trpiti apsolutnu dominaciju ovog gospodara i koji će po uzoru na neke intelektualce kao što su Dervškadić i Lipovača napustiti Socijaldemokratsku partiju i otići jer ne žele da srozavaju svoj vlastiti ugled i dovode u zabludu one koji su im dali glas. Narod nije kratke pameti i pamćenja, narod sve pamti i vidi da država nije za čovjeka, već je država za Lagumdžiju, a da Lagumdžija vrijedi više od svih nas skupa!